L’any 1997, i després d’una forta pressió veïnal, la discoteca Barçalles, a la cruïlla entre Mallorca i Castillejos, va tancar portes. Des d’aleshores, Barcelona ha perdut al voltant de 125 llicències destinades a locals d’oci nocturn. El sector assegura que les pressions urbanístiques i veïnals han provocat que les administracions regulin “de manera molt restrictiva” els nous plans d’usos.
David López, president de la FECASARM, ha explicat a betevé que actualment és “gairebé impossible” aconseguir una nova llicència a Barcelona. El sector considera que els plans d’usos de tots els barris “són molt restrictius”.
Les llicències no es poden traspassar
Des del sector apunten que un dels problemes principals és que “les llicències no es poden traspassar”. Els permisos estan vinculats a un espai concret. Per tant, si el local ha de tancar, sigui quin sigui el motiu, la llicència, expliquen, “es perd”. El fet de no poder traspassar-les i que les administracions “no n’atorguin de noves” estan provocant, diuen, que no hi hagi prou oferta d’oci nocturn per a tot el públic existent. Una de les conseqüències directes, diuen, és l’augment dels botellots.
“Activitats poc compatibles”
Un altre dels dilemes històrics que arrossega el sector és la convivència amb els veïns. En aquest sentit, el sector critica que tot sovint es construeixen habitatges o activitats poc compatibles al voltant de discoteques o sales de concerts que ja estan en marxa. Aquestes decisions, a la llarga, expliquen, provoquen problemes de convivència.
“La solució no passa per posar una discoteca al costat d’un habitatge, però tampoc per posar un habitatge al costat d’una discoteca”, explica en Lluís Torrents, el president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya. Un exemple recent, diu, és el de la Sala Apolo. “Davant de la Sala Apolo hi estan fent una residència per a gent gran. En aquests casos s’hauria de protegir la sala i posar-hi una activitat més compatible al costat”, comenta Torrents.
L’Ajuntament fa equilibris
Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona assegura que “vetlla per garantir l’equilibri d’usos a la ciutat i fer compatible la vida quotidiana amb les activitats que es desenvolupen als barris”. Des del consistori consideren que Barcelona disposa avui d’una “oferta important d’activitats musicals, lúdiques, culturals”.
En relació amb espais estretament relacionats amb l’oci nocturn, com ara discoteques o bars musicals, el govern municipal té com a prioritat, explica, “protegir el dia a dia i el descans dels veïns i veïnes”. Afirmen que la concentració de locals d’aquest tipus pot provocar soroll, molèsties i efectes negatius per al veïnat i que, per tal d’evitar-ho, s’han elaborat plans d’usos que estableixen limitacions.
El canvi de model al Moll de Mestral
Una de les zones més afectades per la pèrdua de llicències és el moll de Mestral. Des del consistori, expliquen que precisament en aquest punt s’hi ha fet un canvi de model important. “La transformació d’aquest espai litoral per apropar-lo de nou a la ciutadania i omplir-lo d’usos ciutadans ha inclòs el tancament dels 44 locals d’oci nocturn del Moll de Mestral”, expliquen. L’espai alliberat s’utilitzarà per implantar-hi establiments relacionats amb l’economia blava per generar una activitat diària, productiva, sostenible i innovadora.