L’Ajuntament de Barcelona i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han acordat ampliar el centre de recerca que hi ha al passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49, que engloba l’Institut de Ciències del Mar i la Unitat de Tecnologia Marina. L’ampliació es farà al local que ara ocupa la discoteca Opium, amb la previsió que s’hi puguin sumar dos locals més de la façana litoral i que van quedar exclosos de la subhasta que es va fer el 2020.

Transformació en dues fases

Les dues institucions volen generar en aquest espai usos nous de divulgació científica amb la voluntat de connectar la ciència amb la ciutadania. El protocol de col·laboració que han signat preveu que l’Estat cedeixi al CSIC els tres locals que té just al davant. En una primera fase es quedarà el local del número 51, de 2.565 m² i ocupat actualment per l’Opium, per fer-hi usos provisionals mentre avancen el projecte i el concurs de les obres.

En una segona fase, si la primera té èxit, l’ampliació s’estendrà als dos locals contigus, de 690 i 1.075 m², on actualment hi ha el Shôko i el Carpe Diem. Aquests espais es volen destinar a activitats de cultura científica dels instituts que el CSIC té a Barcelona. L’Ajuntament es compromet a fer l’avantprojecte d’obres i a aportar el finançament per al centre de recerca, mentre que el CSIC haurà d’iniciar els tràmits per fer efectiu el traspàs dels locals i el canvi de titularitat per encarregar després els projectes.

La fi de les discoteques

El consistori no ha detallat el calendari per tancar les discoteques i ho ha deixat en mans de l’Estat, que és el propietari dels locals. L’acord, però, suposa un pas més en la promesa de reduir l’oci nocturn en aquesta franja litoral de Barcelona. El juliol del 2020 l’Ajuntament va pactar amb l’Estat treure de la subhasta que es va fer de diversos locals de la zona els que hi ha davant del CSIC (ocupats per l’Opium, el Carpe Diem, l’Agua, l’IceBar i el Shôko). Se’ls va prorrogar el lloguer cinc anys més, però en el cas de l’Opium, només dos, que ara s’acaben.