Cuina mexicana, propostes tradicionals catalanes, pizzes, marisc i fins i tot un menú acompanyat d’una ruta per racons amagats del Born. Octubre està sent un mes amb moltes estrenes gastronòmiques a la ciutat. Entre aquestes, destaca la inauguració a l’hotel NH Collection Constanza, a les Corts, del restaurant Jaiba MX, del xef Roberto Ruiz.

El cuiner va arribar a Espanya fa dues dècades i des d’aleshores ha obert a Madrid restaurants com Punto MX (amb el qual va aconseguir una estrella Michelin), Salón Cascabel, Barracuda MX i Can Chan Chán. Ara aterra a Barcelona amb “la cuina més autèntica del Pacífic mexicà combinada amb ingredients locals”. Hi ha propostes per compartir com el guacamole especial preparat amb cranc de closca suau i una salsa cítrica de jalapeño i el plat Torna a la Vida, que combina vieires, pop i llagostins marinats amb chile piquín, coriandre i llima. A la carta també hi ha tacos amb costella de Girona i salsa cítrica de chile serrano i tacos de bacallà.

Per cert, el restaurant ha preparat un seguit de plats especials per commemorar la celebració del Dia de Morts, una tradició de la cultura mexicana per honrar els familiars i amics que són morts. La proposta inclourà actuacions en viu amb mariachis el divendres 1 de novembre.

Can Bo, el nou restaurant del Gran Hotel Central, a la via Laietana

Un altre hotel amb novetats gastronòmiques és el Gran Hotel Central, a la via Laietana, número 30. Hi acaba d’obrir portes el restaurant Can Bo, amb el xef barceloní Oliver Peña, conegut per treballar a Comerç 24, Teatro Kitchen Bar i Enigma. La carta ofereix tapes fredes i calentes, cuina de xup-xup i una varietat extensa de formatges catalans, amb un celler de més de 150 referències.

Dani García aterra al Grand Hyatt Barcelona amb Leña

I encara hi ha un altre hotel que promet emocions culinàries fortes ben aviat. El xef malagueny Dani García arriba al Grand Hyatt Barcelona amb les brases de Leña. La proposta gira al voltant de la brasa, amb protagonisme de la carn i de les diverses maneres de preparar-la. S’hi podrà degustar també la icònica hamburguesa de García, una versió de la que servia al seu antic restaurant de tres estrelles Michelin.

Nous locals de Los Tortíllez, Lluritu i Brothers

A banda de novetats en el sector hoteler també hi ha noms consolidats en la gastronomia local que amplien negoci. Els socis Gerard Belenes, Pol Puigventós i Pau Roca han obert el tercer Lluritu al passeig de Sant Joan, 72. El local se suma al del carrer del Torrent de les Flors i el del carrer de la Virtut. El projecte de Lluritu s’ha expandit molt ràpidament. Va engegar el 2017 i ja s’ha consolidat amb la proposta de marisqueria que ells mateixos descriuen com a “jove i desenfadada”.

Els que també estrenen tercer local són els germans Gino i Giorgio Apa, els creadors de Brothers. El 17 d’octubre van obrir a Rogent, 43. El local se suma als que ja tenen a la rambla del Poblenou, 26 i a la plaça de Sant Pere, 10, al Born. I, per cert, abans que s’acabi l’any tenen intenció d’inaugurar un quart establiment al carrer dels Almogàvers. Diuen que la seva intenció és trencar els esquemes del sector i elevar la pizza a la categoria de mos gurmet. Venen pizza al tall amb ingredients de primera i 20 varietats diferents.

I on abans hi havia la Granja Cristall, al carrer de Manso, 50, acaba d’aixecar la persiana el segon establiment de la família Los Tortíllez, que ja estan al carrer del Consell de Cent, 299. La recepta és la mateixa, truites de mil i un ingredients, fins a 16 de diferents, però també plats de cullera com faves a la catalana, calamars farcits i fricandó i capipota en un ambient ple de reminiscències a les cases i cuines dels 70 i els 80.

Les joies amagades del Born amb el restaurant Arcano

El restaurant Arcano, al carrer de Mercaders, 10, celebra 12 anys d’història amb una proposta que combina gastronomia i visita a racons amagats del Born. Es tracta d’una ruta teatralitzada per espais com la placeta d’en Marcús, el carrer dels Petons, les carasses al carrer de Mirallers i el carrer de la Bòria. L’últim racó especial és pròpiament el restaurant, que s’ubica en una antiga cavallerissa del segle XVII.

Un cop a Arcano, es pot degustar un menú dissenyat pel xef Nicolás Limarino. Inclou plats com l’ou a baixa temperatura amb Parmentier de porros i xips d’ibèric, la ploma amb crema de cacauets i el tàrtar de tonyina i festucs. La ruta pel Born i el menú tenen un preu de 80 euros.  

Jon Cake obrirà botiga a Sant Pere Més Baix

I una novetat per la qual encara haurem d’esperar una mica és la tercera botiga de Jon Cake a Barcelona. Segons va avançar Hule y Mantel i ha pogut confirmar betevé, Jon García té previst obrir un punt de venda al carrer de Sant Pere Més Baix. “Encara no hem començat ni les obres, per tant tot està encara molt verd”, confessa el jove pastisser. La botiga se sumarà a les del carrer dels Assaonadors, 29 i la de Gelabert, 42. A la del Born és habitual que cada dia es facin cues llarguíssimes i que acabin penjant el cartell de tot venut. Aproximadament venen uns 200 pastissos al dia i reben uns 500 clients.