L’Observatori DESC ha presentat, en el marc de l’International Social Housing Festival 2023, el MapHab stop desnonaments, un web que inclou un mapa de les convocatòries de desnonaments publicats al canal de Telegram Desnonaments BCN des del 2018 i dels casos que atenen a la PAH de Barcelona.

Es tracta d’un mapa participatiu de les convocatòries per aturar desnonaments en què es poden veure els llançaments convocats, aturats i executats, per any i per propietari. També es mostren els casos amb una ordre judicial de desnonament per anys, tinença —ocupat, lloguer o hipoteca— i resultat —suspès, aturat o executat.

El moviment pel dret a l’habitatge atura nou de cada 10 desnonaments

De les dades que es desprenen del mapa, es desprèn que en els desnonaments en què participa el moviment pel dret a l’habitatge s’aconsegueixen aturar nou de cada 10 llançaments. Entre els barris on es fan més convocatòries hi ha els del Poble-sec, Ciutat Vella i Ciutat Meridiana. Per tipologia de tinença, els casos per hipoteca han anat disminuint i els de lloguer i ocupació, en canvi, han augmentat.