Equiparar la importància del dret a l’habitatge a altres drets fonamentals, com el de la salut o l’educació, és el que volen fer realitat institucions i entitats d’arreu del món. Durant tres dies, Barcelona celebra una trobada internacional per intercanviar experiències i debatre polítiques públiques per aconseguir un parc d’habitatge social i assequible.

Es tracta de la quarta edició del Festival Internacional de l’Habitatge Social (ISHF) i, per primera vegada, se celebra en una ciutat del sud d’Europa, on històricament hi ha hagut més manca de polítiques per impulsar l’habitatge públic. En la presentació del certamen l’alcaldessa en funcions, Ada Colau, ha demanat un canvi de paradigma per posar el dret a l’habitatge per davant de l’especulació. Al festival hi participen 200 entitats i més de 2.000 congressistes.

Viena, el far de l’habitatge social

El cas de Viena és un dels més admirats arreu, perquè després de 100 anys fent habitatge social ha aconseguit un parc assequible per al 43 % dels habitants. “L’important és que es faci no només per a les classes amb menys poder adquisitiu, sinó també per a les classes mitjanes“, ha assegurat l’assessor d’habitatge de l’Ajuntament de Viena, Robert Tempel. Aquest expert ha apuntat que a Viena hi ha un tercer sector en la construcció d’habitatge que, per llei, no pot treure més d’un 3,5 % de benefici. Per això, insisteix, s’ha aconseguit fer habitatge de qualitat i assequible.

A Viena hi ha un tercer sector en la construcció d’habitatge, que per llei no pot treure més d’un 3,5 % de benefici”
Robert Tempel, assessor d’habitatge a Viena

Una crida a regular el preu dels lloguers

El Sindicat Internacional de Llogaters ha aprofitat l’ocasió per reclamar una regulació dels lloguers. Indiquen que en els darrers temps el preu dels lloguers ha pujat entre un 30 i 40 %, mentre que els salaris no han tingut aquest increment i, per aquest motiu, fa una crida a organitzar-se i pressionar les administracions.