Una trentena de persones, convocades per Acció Raval, s’han concentrat aquest dilluns al matí per mirar d’aturar un dels desnonaments previstos al districte de Ciutat Vella. Es tracta d’una família que viu en un pis situat al número 4 del carrer de Vistalegre, al barri del Raval. Segons els veïns, l’Elisa i els seus dos fills hi van entrar a viure fa uns quatre anys, després que, durant tot un lustre, fos utilitzat com a narcopís. Ara, l’entitat bancària propietària de l’immoble, Bankia, demana que se’ls faci fora, tot i els intents de la família per normalitzar la situació mitjançant un lloguer assequible. Finalment, la comitiva judicial ha acordat ajornar 10 dies el llançament.

Jutges i activistes confien que l’Estat allargui la moratòria per evitar una allau de desnonaments

Acció Raval assegura que l’Elisa va “pacificar” l’edifici quan els veïns, després de diverses denúncies, van decidir posar remei a la situació d’inseguretat i van procurar que aquesta família entrés a viure a l’habitatge. Segons expliquen, van aprofitar un moment en què el pis estava buit, perquè havia de passar d’un grup de narcotraficants a un altre, i després van haver de defensar l’immoble de “diversos intents violents” dels delinqüents per recuperar-lo.

Bankia “no va fer res” contra els narcotraficants

Així mateix, l’entitat denuncia que Bankia “no va fer res, ni tan sols denunciar-los”, per fer fora els narcotraficants. En aquest sentit, denuncia la “connivència entre els interessos dels fons d’inversió i els narcotraficants” i critica que “els grans tenidors es queden de mans plegades quan les propietats immobiliàries s’utilitzen per delinquir o cauen a trossos, però sí que actuen amb tota la seva influència quan es tracta de desnonar una família“.

Un home se suïcida just abans de ser desnonat a Barcelona, a Sants

El jutge desestima l’ajornament

D’altra banda, Acció Raval també ha informat que “tots els esforços i els recursos per evitar aquest desnonament no estan funcionant”. Segons ha explicat l’entitat, fins i tot s’ha presentat una sol·licitud de moratòria amb un informe de vulnerabilitat, tenint en compte que es tracta d’una família monoparental i que el pis és d’un gran tenidor. El jutge, però, ha desestimat la sol·licitud i ha decidit prosseguir amb l’ordre de llançament, previst per a les 10.30 h d’aquest dilluns.

Almenys dos desnonaments més

El del carrer de Vistalegre no és l’únic desnonament previst per a aquest dilluns a Ciutat Vella. N’hi ha, com a mínim, dos més: un al número 32 del carrer del Rector Bruguera, a la Barceloneta, i un altre al número 9 del carrer del Bisbe Laguarda, al Raval.

De fet, segons ha informat a través de Twitter el Regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, hi havia una desena de llançaments previstos per a aquest dilluns, cinc dels quals s’han pogut ajornar o bé s’hi ha trobat una “alternativa” gràcies a la mediació dels serveis municipals.