Es tracta d’un paquet de set projectes finançats amb els ingressos que té el mateix Parc Güell i que preveu diverses actuacions al parc. L’Ajuntament prendrà com a model la gestió de la taxa turística -que s’utilitza per finançar altres actuacions- i invertirà el preu de les entrades en la millora del parc. Ja fa tres anys que l’entrada al Parc Güell va deixar de ser gratuïta i des de llavors s’han reduït de nou milions a menys de tres els visitants del parc. Ara, el consistori ha decidit invertir una part d’aquests diners recaptats des del 2013, 4,5 milions d’euros, en elements del parc. I fa més de trenta anys, el 1984, la Unesco va reconèixer-lo com a Patrimoni Cultural de la Humanitat. Precisament el consistori vol fomentar la protecció del patrimoni i revalorar l’obra de Gaudí. Segons el regidor d’Arquitectura, Paisatge i Patrimoni, Daniel Mòdol, el Parc Güell és el primer espai públic qualificat com a Patrimoni Cultural.
A més de les actuacions previstes, el regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha anunciat que l’Ajuntament també preveu fer activitats culturals i quotidianes en aquest espai, tant a la zona pública com a la del recinte del Parc Güell.
L’accessibilitat i la rehabilitació, principals actuacions
A la zona monumental s’invertiran 2,2 milions d’euros, 1,2 dels quals aniran destinats a intervenir en els béns immobles integrats en el patrimoni. Això comportarà, per exemple, la remodelació de la font de la Sarva, que actualment no és visible, i que quedarà oberta al públic quan estigui completament rehabilitada. L’actuació podria començar el setembre de 2017 i es perllongaria més d’un any. Amb aquest pressupost també es pretén finalitzar la restauració de les cúpules interiors de la Sala Hipòstila i millorar-ne els accessos, i al viaducte de Baix se’n reforçaran les baranes.
L’altre milió que s’invertirà, a partir de 2018, a la zona monumental es destinarà al camí de la Pressió, on es preveu adaptar el pendent i renovar el paviment, una actuació que també es farà a les dues àrees de jocs infantils que es troben a la part baixa del parc. Amb aquests diners també es delimitarà el recorregut de l’itinerari del parc a través de la vegetació.
Un dels altres projectes preveu invertir 600.000 euros en la restauració i rehabilitació de la zona de la font de Sant Salvador i el Forat del Vent, la zona forestal del parc. També es faran tasques d’impermeabilització de la plaça de la Natura i la Sala Hipòstila, pressupostades en un milió d’euros. La proposta pretén construir un sistema de drenatge que reculli les aigües pluvials de la superfície.
Els entorns del parc també entren en aquestes actuacions, amb prop de 700.000 euros, per rehabilitar les escales de l’avinguda de Pompeu Fabra, la baixada de la Glòria i l’entrada principal del Parc Güell, que es recuperarà com a mirador i espai d’esbarjo.