PAU MISERACHS president del Grup d'Estudis Polítics "És una ciutat que necessita que hi hagi neteja jurídica. El problema es planteja aquí amb els assassinats i afusellaments del Camp de la Bóta, el Castell de Montjuïc, els empresonats. Jo penso que hem de parlar clar, comencem per aquí, per casa nostra, netegem i defensem la gent de casa nostra davant d'una repressió cruel, dura i sense cap mena de consideració ni de pietat." JAUME ASENS tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència "És normal que les entitats demanin investigar tots els crims però el que estem estudiant nosaltres és si estratègicament aquesta és la millor via, perquè això significa obrir una causa general que òbviament seria el desitjable, el que s'hauria d'haver fet, però pot tenir problemes de viabilitat. L'Ajuntament de Barcelona és l'únic de tot l'estat que ara mateix està personat en les dues causes obertes, una a Barcelona pels bombardejos feixistes italians i l'altra a l'Argentina. I ara el que estem estudiant és si impulsarem una nova causa a Barcelona. Aquesta seria la novetat."

Les entitats que reclamen la investigació de crims franquistes s’han concentrat aquest divendres a les portes de l’Ajuntament. Signen aquesta petició representants d’Amical de Mauthausen, l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, el Grup d’Estudis Polítics, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i els sindicats CCOO i CGT, entre d’altres. Volen que la justícia “investigui els crims contra la humanitat comesos per la dictadura franquista” que van afectar els ciutadans de Barcelona, que es “determinin les circumstàncies en què van ser perpetrats, qui van ser-ne responsables i, si cal, es procedeixi a la seva imputació, processament, en judici i condemna”. Calculen que a Barcelona van tenir lloc 1.717 execucions (sumàries i irregulars), de les prop de 5.000 que hi va haver-hi a tot Catalunya i que hi ha més de 100.000 procediments judicials a investigar.

“És una ciutat que necessita que hi hagi neteja jurídica”, afirma Pau Miserachs, president del Grup d’Estudis Polítics. “El problema es planteja aquí amb els assassinats i afusellaments del Camp de la Bóta, el Castell de Montjuïc, amb els empresonats”. Per Miserachs cal començar “per aquí, per casa nostra”.

L’Ajuntament estudia si impulsa una nova causa

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, creu que aquesta és una iniciativa que està “molt en la línia” de treball del consistori d’aquests últims mesos. Asens recorda que l’Ajuntament és l’únic de l’estat que està en les dues causes penals obertes, la dels bombardejos a Barcelona per l’aviació italiana de 1937-38 i la que està en marxa a l’Argentina. Tot i això, també ha anunciat que estan estudiant si impulsen “una nova causa a Barcelona”. Asens diu que entén que les entitats demanin investigar tots els crims però que des del consistori estan estudiant quina és “estratègicament” la millor via i la que pot tenir una millor viabilitat jurídica.