La quinzena de paradistes que formen part del mercat d’artesans La Teca podran continuar ubicant-se dos diumenges al mes a la plaça de Sarrià, com a mínim fins que acabi l’any. Aquest és el compromís verbal al qual han arribat els comerciants amb l’Ajuntament, després que els comuniqués a finals de gener que no els renovava la llicència i que al juliol havien d’abandonar l’espai.

Segons el portaveu del mercat, Antonio Sáez, aquesta setmana van tenir una reunió amb el districte. “Ens van comunicar que finalment no ens trauran d’aquí i que el mercat podrà tenir continuïtat a la plaça”, confirma Sáez. El consistori havia proposat que el mercat es traslladés a la llosa de la via Augusta, a tocar de l’escultura de la ‘Porta de Sarrià’. Al·legaven que amb la posada en funcionament de la biblioteca volien donar una “nova dinàmica” a l’espai i que quedés més lliure. Els venedors van reaccionar fent una recollida de signatures en contra del trasllat i en un mes en van reunir més de 1.000.

Ernest Ros, que regenta una parada de venda d’anxoves, creu que volien fer un canvi d’ubicació “per promocionar altres llocs del barri i van agafar la biblioteca com a excusa”. I defensa: “Nosaltres, aquí, dos matins al mes no fem nosa”. Tot i que no se’ls va informar, la decisió també podria haver afectat al mercat de brocanters que s’hi instal·la els dimarts, així com a la fira de Nadal que organitza l’associació de veïns i a les ballades de sardanes. Ara, volen que el compromís quedi per escrit per no trobar-se cap sorpresa quan a finals d’any renovin les llicències de cara al 2025.

Discrepància amb les bonificacions

Una altra qüestió de discrepància és la retirada de la bonificació del 75 % de la quota que l’Ajuntament atorgava als paradistes des de l’any 2012 per poder vendre al carrer. Amb la renovació de la llicència del 2024, aquest descompte es va eliminar totalment sense avís previ.

La decisió perjudica sobretot els artesans que venen productes no alimentaris, com és el cas de Llanos Gascó, venedora de llibretes de disseny. “Alguns no podrem assumir l’augment de la quota i haurem d’abandonar perquè tot està pujant molt”, sentencia. El districte els ha dit que la direcció de llicències estudiarà el cas i decidirà si torna a aplicar o no la bonificació.