(ACN) L’Ajuntament de Barcelona ha tancat una primera inversió de 12,5 milions d’euros per instal·lar plaques solars gratuïtes en teulades, en el marc de les actuacions previstes pel programa de col·laboració publicoprivat MESBarcelona. En aquest cas, s’instal·laran plaques solars en edificis industrials i terciaris com Mercabarna, les cotxeres de TMB o edificis de la Zona Franca.

Aquesta primera actuació permetrà tenir una potència instal·lada d’uns 17,6 MWp, equivalent al 21 % de l’objectiu total marcat pel programa, que és produir 83 MWp. Amb l’energia que es generi, es podrà oferir energia a preus competitius a les petites i mitjanes empreses que operen a Mercabarna, per exemple. En paral·lel, també hi ha reunions per expandir les plaques en centres sanitaris, esportius, culturals o universitaris, així com oficines i hotels. De fet, l’Ajuntament té sobre la taula 906 sol·licituds d’instal·lació de plaques solars de propietaris, dels quals, un 90 %, són propietaris d’edificis residencials.

La tercera tinent d’alcaldia, Laia Bonet, ha celebrat que Barcelona vagi fent passos endavant “per assolir els objectius marcats per l’any 2030”. Bonet ha destacat la xifra de peticions rebudes en només cinc mesos i ha dit que, en espera de la concreció de més projectes, el programa MESBarcelona “es revela com una política clarament progressiva, que permet que qualsevol ciutadà pugui accedir a tenir plaques solars a la seva teulada”.

Desgravació del 50 % de l’IBI durant tres anys

Per incentivar la instal·lació de plaques solars, l’Ajuntament també ofereix una desgravació del 50 % de l’IBI durant tres anys als edificis residencials i terciaris que en posin en col·laboració amb MESBarcelona. En el seu conjunt, aquest programa inclou una inversió de 50 milions d’euros de l’Ajuntament i d’un mínim de 116 milions d’euros del sector privat. En cada projecte, la inversió municipal no superarà mai el 30 % del total de l’operació.

Actualment, ja hi ha nou empreses homologades per participar en el programa, i l’Ajuntament preveu que abans de finals d’any es faci un altre procés d’homologació.