Marina Port Vell comença una nova etapa per especialitzar-se en els vaixells de gran eslora. L’espai, que es va posar en marxa el 2015, vol dedicar més espai a les grans embarcacions i, per això, aquest dimecres ha anunciat una inversió de 20 milions d’euros.

A la presentació hi han assistit el president del Port de Barcelona, Damià Calvet; el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, i el regidor Xavier Marcé. Ignacio Erroz, director general de la Marina, ha explicat que l’objectiu és convertir Barcelona en el “‘hub’ nàutic del Mediterrani”.

Tres grans actuacions previstes

El projecte de remodelació consta de tres eixos principals. El primer afectarà la zona d’aigua on es troben els vaixells, amb una superfície de 8.531 metres quadrats. Aquí es faran 23 amarraments nous per a vaixells de gran eslora, de fins a 70 metres. Les obres suposaran reordenar les embarcacions que ara hi ha amarrades. Això, segons els seus responsables, incrementarà l’espai visible de la làmina d’aigua perquè “els ciutadans que passegin per la zona puguin gaudir de les vistes del Port Vell”.

La segona actuació és un projecte de paisatgisme per augmentar els espais verds, amb un total de 17.637 metres quadrats. La remodelació es durà a terme als molls de Sota Muralla, Dipòsit, Barceloneta, Espanya i Rellotge.

Finalment, la tercera actuació suposarà implantar un sistema de subministrament de combustible que, segons els responsables del Port, “reduirà el risc de contaminació ambiental i millorarà la seguretat de la infraestructura”. La instal·lació tindrà 510 metres de canonades i afectarà especialment els molls de la Barceloneta, Rellotge i el Pantalà C.

Impuls a “l’economia blava”

Un dels objectius d’aquesta remodelació és donar impuls a l’economia blava de la ciutat, aquella relacionada amb el mar. Es tracta d’un sector, que segons ha recordat el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, genera una ocupació per a 15.000 persones a Catalunya i més de 3.700 milions d’euros de facturació anual.

A Barcelona, representa un 4,3 % del PIB de la ciutat i un 1,4 % de l’ocupació. De fet, l’Ajuntament fa temps que aposta per l’economia blava. Un exemple n’és la remodelació del Port Olímpic.