La patronal de la petita i la mitjana empresa (PIMEC) ha proposat suspendre de sou i feina els treballadors que no tinguin el passaport de la covid. Des d’una perspectiva legal, però, aquesta idea planteja alguns conflictes. Segons l’advocat laboralista del Col·lectiu Ronda Natxo Parra, la proposta només podria tenir recorregut legal si l’empresa es fes càrrec de les proves diagnòstiques (TAR cada 48 hores o PCR cada 72 hores).
En una entrevista a RAC1, el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, ha dit que es podria aplicar a treballadors que no volen vacunar-se o fer-se la prova per accedir al centre de treball. En aquest sentit, Parra adverteix que obligar a vacunar-se un treballador seria il·legal, perquè entra en contradicció amb el dret a la integritat física.
La vacuna suposa ficar un element estrany dins del cos i això suposa una ingerència en el dret fonamental de la integritat física
L’empresa hauria d’assumir el cost dels tests diagnòstics
Tot i això, l’empresa sí que pot aplicar mesures per minimitzar el risc de contagi a la feina, com fer proves de detecció o l’ús obligatori de la mascareta. Per tant, la proposta de PIMEC sí que podria tirar endavant, ja que qui no vulgui vacunar-se podria acreditar que s’ha recuperat del coronavirus en els darrers sis mesos o realitzar-se els tests per obtenir el passaport de la covid. Això sí, seria l’empresa qui hauria d’encarregar-se d’aquestes proves, que en el cas dels tests d’antígens (TAR) tenen una validesa de 48 hores i en el de les PCR, de 72 hores.