"Una mica de suc de raïm, porta suc de magrana, li posem una mica de moscatell, sucre morè i cava rosat. Tot això ho refredem en un vas mesclador o a qualsevol bol ho podem refredar amb força gel i després ho avoquem en una copa amb tres glaçons per beure ben fresquet." El còctel de magrana és una de les tres receptes que podem trobar a les 30.000 targetes Sabors de la tardor, que els majoristes de Fuites i Hortalisses de Barcelona està repartint, a partir d'avui, pels mercats municipals de la ciutat per promoure el consum de les fruites de temporada. MONTSERRAT FOLCH, metge nutricionista "En aquest temps de la tardor baixa la producció de serotonina, és a dir que ens trobem menys actius, i augmenta la producció de melatonina. la melatonina es segrega al vespre, a la nit, quan dormim, quan no hi ha llum. Els aliments que destacariem aportem molts aquest hidrats de carboni que et donen aquesta energia ràpida i no tant ràpida que et permet aguantar millor el matí o la tarda o tot el dia" Per això, els majoristes de Mercabarna recomanen el consum dels productes de temporada i de quilòmetre zero, com ara les castanyes, els moniatos, els bolets, els codonys i els caquis, per les propietats que tenen, però també pel seu preu, més econòmic. Tot i les altes temperatures que estem tenint aquesta tardor, es preveu vendre més de 1000 tones de castanyes i de moniatos.

Truita agredolça de bolets, pa de pessic de castanya i codony o còctel de magrana són alguns dels suggeriments que fa l’associació de majoristes de Mercabarna del Mercat Central de Fruites i Hortalisses per a la castanyada 2014 i altres festes de temporada. Per difondre-les s’han editat més de 30.000 targetes que es distribuiran a tots els mercats municipals.

Cal tenir en compte que, en tractar-se de productes de temporada, estan en el millor moment i al millor preu. Els majoristes esperen comercialitzar més d’un miler de tones de castanyes i un miler de moniatos. El caqui també guanya adeptes any rere any i les vendes, en una dècada, s’han incrementat un 150%. Hi ha un altre producte de temporada, el codony, que s’ha consolidat gràcies a l’exportació. Ucraïna és el principal demandant d’aquest producte.

Des de Mercabarna recomanen el consum d’aquests aliments també per les propietats que tenen. Segons la nutricionista Montserrat Folch, a la tardor la nit és més llarga i per això se segrega menys serotonina, la substància que ens fa sentir amb més energia. Per això és important que la fruita tingui hidrats de carboni i ens aporti l’energia suficient per no estar cansats. Per promoure la venda de caquis, castanyes, codonys o moniatos els majoristes de fruites i hortalisses de Barcelona (AGEM) proposen diverses receptes.

Pa de pessic de castanya i codony
3 ous
275 g de sucre morè
160 g de llet
225 g de farina forta
100 g de castanya cuita pols
10 g de llevat Royal
100 g de daus de codony
500 cl d’aigua per bullir
10 g de sucre
3 pells de taronja rallada
160 g d’oli d’oliva verge
Peleu i talleu el codony a daus. Bulliu l’aigua amb el sucre i les pells de taronja  i afegiu el codony. Coeu fins que estiguin tendres. Reserveu-ho. A banda, coeu al forn unes castanyes. Ja cuites, les tritureu amb la farina. Emulsioneu els ous i el sucre fins que dobli el volum, afegiu la llet a poc a poc, bateu sempre. Barregeu les farines, l’impulsor i, per últim, l’oli d’oliva. Ompliu el motlle. Coeu a 190º uns 12 minuts.

Truita agredolça de bolets
8 ous
Sal

Oli d’oliva
100 g de ceba escalunya picada
100 g de rossinyol
100 g de rovelló
100 g de llanega
125 g de vinagre de sidra
80 g de mel
Renteu i talleu els bolets i després ho reserveu. Salteu l’escalunya en una paella fins que es dori, retireu i reserveu. A la paella reduiu la mel i el vinagre a la meitat, afegiu els bolets i l’escalunya. Ho coeu uns minuts. Tot seguit, bateu els ous amb un xic de sal. Poseu una paella al foc amb una mica d’oli d’oliva, afegiu dos ous batuts. Un cop mig cuits, afegiu els bolets i tanqueu la truita tipus francesa.

Còctel de magrana
150 ml de suc raïm
250 ml de suc magrana
25 g de sucre morè
40 ml de moscatell
120 ml de cava rosat
80 g de raïm per decorar
Glaçons de gel
Liqüeu la magrana i el raïm. Després, ho barregeu amb la resta d’ingredients en una gerra. Prepareu unes copes de vidre amb tres glaçons. Ho ompliu i ho deixeu refredar uns minuts. Decoreu la copa amb el raïm.