Un milió i mig de ciutadans de l'estat espanyol estan afectats per les clàusules terra, com aquest grup de barcelonins que aquesta tarda s'informaven a la seu de l'ADICAE. El Consell de Ministres ha aprovat avui una via alternativa a la judicial perquè, en un màxim de tres mesos, les entitats tornin als clients els diners de més que els van cobrar a través d'aquesta pràctica. El decret obliga els bancs a comunicar als afectats que poden fer el tràmit a l'oficina, però és el client qui ha de fer la reclamació. LUIS DE GUINDOS, ministre d'Economia "Una vez recibida dicha reclamación, la entidad debe remitir el cálculo de la cantidad a devolver, incluyendo los intereses o alternativamente las razones por las cuales la entidad considera no pertinente la reclamacion por ser no procedente" Si el client no estigués satisfet amb la proposta de l'entitat, podrà optar per la via judicial. Des de l'associació d'usuaris de bancs i caixes de Catalunya, l'ADICAE, critiquen que el retorn de les clàusules terra és en mans dels bancs. ÀLEX DAUDÉN, coordinador d'ADICAE Catalunya "Aquest Real Decret el que fa és distingir entre clàusles sol bones i clàusules sol dolentes. Per tant, només es podran acollir a una resolució extrajudicial determinades clàusules sol i serà la pròpia banca qui decidirà quines clàusules sol retornarà i quines no. És per això que molts usuaris es veuran abocats de nou a procediments judicials" "Si tens una demanda judicial i vas allà i el jutge et diu 'bona nit i tapa't' i li dona la raó al banc?" "A ver si hay suerte y me devuelven algo. Es la esperanza con la que vengo aquí" L'Associació Espanyola de la Banca alerta que tornarà entre 2.000 i 3.000 milions d'euros, una xifra per sota dels 4.000 milions que havia calculat el Banc d'Espanya.

Aproximadament un milió i mig de ciutadans de l’estat espanyol, 800.000 catalans, estan afectats pels cobraments abusius de les clàusules terra. Des del proper dilluns, dia en què es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat el nou decret aprovat pel Govern espanyol, tindran l’oportunitat de recuperar els diners que han pagat de més per aquesta clàusula poc transparent que hi havia en els contractes de les hipoteques.

Segons ha explicat el ministre d’Economia, Luis de Guindos, els bancs tenen un mes per comunicar als clients que poden fer la reclamació per aquesta via extrajudicial. A partir d’aquí, arriba un dels punts conflictius de la mesura. “Un cop rebuda la reclamació, l’entitat ha de remetre el càlcul de la quantitat a retornar […] o les raons per les quals l’entitat considera no pertinent la reclamació”, ha explicat el titular d’Economia en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. D’aquesta manera, l’operació és en mans dels bancs, que ofereix un import i el client pot o no acceptar. En cas de no fer-ho, pot recórrer a la via judicial, més tardana i més complexa. Si per aquest mètode el client percebés una quantitat major a l’oferta pel banc, seria l’entitat qui pagaria els costos del recorregut judicial. En cas contrari, recauria en l’usuari. La solució que proposa el Govern espanyol recomana que el tràmit es faci a l’oficina i el banc torni els diners en metàl·lic. Això no vol dir que no es puguin acordar altres formes, com per exemple una “reducció de la quota de la hipoteca”, ha apuntat De Guindos. El ministre també ha assenyalat que l’import no estarà subjecte a l’IRPF.

Des de l’Associació d’Usuaris de Bancs i Caixes de Catalunya, l’ADICAE, han titllat d'”ineficaç” la mesura. El seu coordinador, Àlex Daudén, ha criticat que la proposta de l’executiu espanyol deixa la solució “en mans dels bancs”, fet que “obliga els clients a tornar els jutjats”. “Aquest Real Decret el que fa és distingir entre clàusles sol bones i clàusules sol dolentes”, ha assenyalat Daudén, de manera que “serà la pròpia banca qui decidirà quines clàusules es retornen i quines no”.

No volen tornar més de 3.000 milions

El Banc d’Espanya va calcular sobre els 4.000 milions d’euros la xifra que podrien haver d’assumir les entitats financeres. Des de l’Associació Espanyola de la Banca s’ha mostrat predisposició a col·laborar amb l’executiu espanyol en aquesta nova mesura per resoldre el conflicte, però ha advertit que abonarà entre 2.000 i 3.000 milions d’euros als afectats, uns valors que, assegura, no faran perillar la “solvència” del sistema bancari estatal.

Nova llei hipotecària

Arran del problema amb les clàusules terra, el Govern espanyol planteja una nova Llei hipotecària que “reforci la transparència”. Segons el ministre, la nova normativa afavorirà una millor informació precontractual en què s’establirà “molt clarament” la informació sobre clàusules “sensibles” que els bancs estaran obligats a donar al consumidor.