El Mobile Social Congress va néixer l’any passat gràcies a l’ONG Setem Catalunya, en col·laboració amb altres organitzacions. La iniciativa té un doble objectiu: sensibilitzar sobre algunes conseqüències de la indústria dels mòbils com l’extracció massiva de minerals a la República Democràtica del Congo, i donar a conèixer alternatives de producció i consum electrònic més sostenibles. Per fer-ho, aquest dimarts i dimecres han organitzat taules rodones, projeccions audiovisuals, tallers i una fira d’alternatives al Pati Manning.
Per arribar al conjunt de la població, els organitzadors són conscients, però, que amb aquest congrés alternatiu al MWC no n’hi ha prou. Per això, han agraït el suport de l’Ajuntament de Barcelona però reclamen tenir un espai dins el congrés de mòbils. En aquest sentit, ha recordat que l’any 2013 tant el consistori com el Parlament de Catalunya van aprovar resolucions per instar els organitzadors del MWC a crear aquest espai però que això encara no s’ha fet.
David Llistar, director de l’Àrea de Justícia Global de l’Ajuntament, ha reconegut que el MWC “es tapa els ulls als impactes negatius que genera aquesta indústria” i s’ha compromès a seguir col·laborant amb el Mobile Social Congrés perquè tot això surti a la llum pública i es generi aquest debat. Llistar també ha remarcat que el govern municipal ja treballa per incorporar criteris de sostenibilitat i responsabilitat global a la contractació pública en tots els àmbits.