Continua la tendència a la baixa de les denúncies per ocupacions d’habitatges a Barcelona. Durant tot el 2022, els Mossos d’Esquadra van recollir 1.313 casos. El 2019 se’n van denunciar 1.610 i això suposa, per tant, una reducció del 18,5 % en quatre anys. Si comparem les denúncies interposades durant el quart trimestre de l’any, la reducció és del 22,5 % (408 denúncies el quart trimestre del 2019 i 316 el 2022).
Aquesta disminució de les denúncies per ocupacions a Barcelona ha estat progressiva els darrers anys. Segons les dades oficials dels Mossos d’Esquadra, el 2020 es van rebre 1.562 denúncies; el 2021, 1.502, i enguany s’han superat, per poc, les 1.300. Una tendència en descens, però, que no es dona al conjunt de Catalunya ni tampoc a Espanya, on les denúncies per ocupacions s’han incrementat un 15 % (a l’estat) i un 10 % (a Catalunya).
Des de l’Ajuntament de Barcelona afirmen que les dades “permeten afirmar que amb més inversió en polítiques d’habitatge, menys són les ocupacions”. Per aquest motiu insisteixen que és “urgent que la Generalitat posi a disposició de la Mesa d’Emergència 1.300 habitatges i que la Llei d’habitatge inclogui la regulació del preu del lloguer.
Proposició de llei al Parlament
Les dades s’han donat a conèixer el mateix dia que el Parlament ha aprovat una proposició de llei sobre les ocupacions, a proposta de Junts. Una de les mesures que inclou és que es puguin desallotjar en 30 dies pisos ocupats. La proposta de Junts ha tirat endavant amb el suport del PSC, ERC i Ciutadans, que han pactat modificacions.
Justament fa poques setmanes, a finals d’any, Junts va demanar al govern de Colau que elaborés un cens sobre “ocupacions delictives” a Barcelona.