Cues de més de mitja hora per aconseguir una porció del pastís de formatge Jon Cake. Els prop de 500 clients que cada dia visiten la botiga del carrer dels Assaonadors saben que els tocarà esperar si volen degustar el preuat pastís. Cada setmana en cuinen i venen aproximadament una tona, d’una desena de varietats diferents. Les xifres són “aclaparadores i impactants”, reconeix el pastisser Jon García.

El 21 de maig farà tres anys que va inaugurar l’establiment. “Al principi els dimecres i dijous passava el dia pràcticament sol, tranquil, fent les meves coses”. Però sobretot l’últim any la situació ha canviat radicalment: “Hi ha hagut un creixement molt ràpid i ja hi ha la mateixa gent entre setmana que al cap de setmana”. El bocaorella, amplificat per les xarxes socials, fa arribar a Jon Cake clients d’arreu del món: “Sobretot venen xinesos, polonesos i americans, a banda de públic local i nacional”.

pastís formatge Jon Cake

“Sempre que vinc a Barcelona és parada obligada”

Entra a l’establiment una família nord-americana i demana quatre racions del pastís clàssic. Porta parmesà, gorgonzola, mascarpone i padano. Una parella xinesa explica que han descobert els pastissos “en una xarxa social xinesa en què la gent els recomanava molt i els hem vingut a tastar”. Un altre client turista ens diu que el seu preferit és el de xocolata, “cremós i boníssim”. Des de Jaén un jove ha portat els pares a provar els pastissos: “Sempre que vinc a Barcelona és parada obligada”.

Al carrer la cua no afluixa: “Molts dies a les cinc de la tarda ja no trobes totes les varietats i a quarts de vuit acostumem a esgotar existències”, assegura García. Darrere el taulell les treballadores no paren de tallar i servir porcions: a banda del clàssic, els de xocolata, brie i lotus són els que estan tenint més demanda.

Febre passatgera?

El creador de Jon Cake és conscient que el pastís de formatge ara està molt de moda: “Segur que el suflé baixarà, potser no hi haurà espai per a tots. Però si treballem un producte bo i ben fet la moda perdurarà”. “El New York Cheese Cake està de moda des dels anys 30 i aquí continua”. García no confirma si obrirà alguna botiga més: “El temps dirà si potser n’obrim alguna més aquí o a fora de Barcelona. No tenim pressa. Si creixem ho farem de manera controlada i amb sentit”.