La convocatòria de la Crida per la Democràcia pretenia, a través d’accions directes i pacífiques, visualitzar el poder de la ciutadania. La proposta era retirar diners en efectiu als cinc principals bancs del país entre les 8 h i les 9 h.

A més, es proposava que els clients de Banc Sabadell o CaixaBank expressin a les oficines el seu desacord amb la decisió de traslladar la seu social fora de Catalunya. Després, les entitats asseguraven, que tothom podia fer el que volgués amb aquests diners com per exemple, fer una donació a una ONG o permetre’s “un crapici”.

La convocatòria ha circulat per les xarxes socials en les darreres hores i a través del WhatsApp . A Twitter molts ciutadans han deixat constància de la seva participació en la campanya. Molts han optat per treure 155 euros, en referència a l’article 155 de la Constitució, però també n’hi ha de més agosarats que han optat per una altra xifra recurrent com és el 1714.

Crítiques a Catalunya i Madrid

La mobilització ha rebut crítiques des dels partits contraris a la independència, però també des del mateix govern de la Generalitat. El conseller d’Empresa i Coneixement, Sant Vila, ha piulat que aquesta no és la millor manera de protestar perquè “posa en risc l’economia”.

També s’hi ha referit la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, que creu que cadascú pot fer “el que vulgui” amb els seus diners.

Des de Madrid, el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, s’ha referit a la retirada massiva de diners amb ironia: “potser és per pagar la fiança del senyor Mas, perquè si no, no té sentit”. El dirigent popular considera que l’acció “és una barbaritat i una magnífica pèrdua de temps”.  També hi està en contra la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas.

ANC i Òmnium diuen que daran més accions com aquesta

Les entitats convocants han valorat positivament l’acció, tot i que han admès que no tenen dades que quantifiquin el seguiment de la retirada de diners dels bancs. L’ANC i Òmnium asseguren que seguiran convocant accions com aquesta “mentre segueixi l’onada de repressió d’aquesta situació insostenible”, ha dit el portaveu d’Òmnium, Marcel Mauri. També han reclamat que “si no fan cas dels catalans quan voten i es manifesten, ho hauran de fer com a consumidors que també som”, ha conclòs.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a