La jornada de l’1 d’octubre, i tot el que es va viure als col·legis electorals, es manté viva en la memòria dies després del referèndum. A les xarxes continuen apareixent imatges que permeten reconstruir el relat de la jornada, en especial a barris on el vot independentista tradicionalment no ha tingut un pes destacat, però que l’1-O també van viure mobilitzacions i la intervenció de la policia espanyola.

És el cas de l‘Escola els Horts, a la Verneda i la Pau. En aquest col·legi, la policia va entrar després de trencar les portes i va carregar contra les persones que es concentraven a l’interior. Alguns dels que hi van participar han editat un vídeo que recull un bon grapat de les imatges que els manifestants van poder gravar. Així han pogut reconstruir els fets que van viure.

Canyelles era un altre dels punts on “a priori” es podia pensar que no hi hauria gaire mobilització. De tota manera, el matí de l’1 d’octubre a les portes de l’Escola Tomàs Moro hi havia unes 200 persones que esperaven que hi arribessin les urnes. La votació va arrencar, però cap al migdia la policia hi va entrar per endur-se urnes i paperetes. Els esperava una rebuda poc habitual, desenes de persones assegudes a terra, en silenci absolut i amb els braços aixecats.