L’empresa Newtonlab Space ha creat el Portl, un cub en què es materialitza, en temps real, la imatge hologràfica d’una persona que pot trobar-se a quilòmetres de distància. Les aplicacions d’aquest sistema de telepresència, tant en reunions virtuals com en esdeveniments publicitaris, poden suposar un abans i un després en el món de les comunicacions.
Una llarga història
Els hologrames els va descobrir per casualitat l’any 1947 Dennis Gabor, que va rebre el Nobel de Física pel seu descobriment l’any 1971. A partir d’aquí, les aparicions dels hologrames no havien estat gaire destacades fins que, gràcies a la 5G, es van realitzar les primeres videoconferències amb hologrames l’any 2017.
La tecnologia del Portl ja està disponible per a tothom que vulgui “teletransportar” persones des d’un punt a un altre. La gràcia de l’holograma és que podem interactuar amb una persona en tres dimensions i en definició 4K, la qual cosa permet una experiència el més semblant possible a una trobada en persona.
Aplicacions en l’art i l’educació
A banda, les aplicacions poden ser molt diverses. El món de l’art digital ja mostra interès en els hologrames i fins i tot el món educatiu podria fer una passa de gegant en les classes virtuals. Gràcies a tecnologies com la de Portl el professor podria estar pressent al saló de casa nostra.