ampliacio aeroport barcelona

El president del Cercle d’Economia, Javier Faus, ha reclamat al govern català que reprengui el diàleg amb l’executiu espanyol per fer possible l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat. “Demanem a la Generalitat que torni a la taula de negociació i que, pel bé del país, arribi a un consens per fer possible aquest objectiu”, ha afirmat Faus en l’obertura de la XXXVII reunió anual de l’entitat, que se celebra fins divendres a l’Hotel W.

Faus ha avisat que sense un aeroport “veritablement intercontinental” l’economia catalana “no podrà competir” a escala global. Pel president del Cercle, renunciar a ampliar la capacitat de la infraestructura implica “no estar connectats amb Amèrica i Àsia”. En el discurs, Faus ha dit entendre, valorar i respectar les dificultats i complexitats per ampliar l’aeroport, tant ambientals com polítiques, i ha demanat debatre-les i que el govern “no amagui aquesta realitat”.

L’aeroport és la nostra principal infraestructura per estar connectats al món. Si no, l’economia catalana no podrà competir
Javier Faus, president del Cercle d’Economia

Aragonès demana “diàleg sense terminis”

Javier Faus ha fet aquesta petició al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha assistit a l’obertura de la reunió anual del Cercle. En el seu discurs, Aragonès no ha respost Faus, però ho ha fet en el col·loqui posterior. El president ha admès que el futur de l’aeroport de Barcelona és “una qüestió complexa” i que hi ha restriccions ambientals que cal tenir presents. Per això, ha dit que el debat necessita “més diàleg sense terminis”.

Javier Faus Pere Aragonès

Per Aragonès, terminis que es van posar en el seu dia per part del Govern espanyol “són més un ultimàtum que no un termini per a un acord”. El president de la Generalitat també ha insistit en la necessitat que l’aeroport de Barcelona-el Prat tingui una gestió “des del territori” perquè “sempre va a favor de la competitivitat” i no una gestió centralitzada. Aragonès ha demanat esclarir aquesta qüestió abans de resoldre res sobre el futur de la infraestructura.

Colau: “No és una prioritat”

A la sessió inaugural també hi ha assistit l’alcaldessa, Ada Colau, que ha rebutjat rotundament ampliar l’aeroport. “No és una prioritat”, ha sentenciat Colau, que ha remarcat que aquesta infraestructura depèn “al 100 % d’energies insostenibles i cares”. Contrasta, així, amb el seu soci de govern, el socialista Jaume Collboni, que en una conferència al Cercle d’Economia, al març, va demanar reobrir el debat sobre l’ampliació de l’aeroport.