No han necessitat mai que l’esmorzar de forquilla tornés a posar-se de moda. Fa prop de 60 anys que a Can Vilaró defensen a ultrança la cuina del xup-xup. “Mai hem sortit de la porta a mirar què feien els altres. Sempre hem estat convençuts de la nostra feina”. Ho diu el Francesc Vilaró, però ho referma la seva filla Anna, que amb la germana és qui actualment porta les regnes d’aquest històric establiment a tocar del Mercat de Sant Antoni.

Plats de cullera durant tot l’any

A la cuina, la samfaina que acompanyarà el bacallà es fa a foc lent mentre es trossegen menuts i es preparen els peus de porc. Plats de tota la vida “que ja ningú no cuina a casa perquè requereixen molt temps”, explica l’Anna. Estan escrits a la pissarra de l’entrada i els clients habituals ja saben que no poden fer tard si no volen trobar-se que el bacallà s’ha exhaurit. La majoria de receptes no entenen d’estacions: “És cert que a l’hivern tenim escudella i carn d’olla però els guisats, els estofats, el fricandó o el cap i pota no tenen dia ni hora ni minut per cuinar-se a casa nostra”, detalla satisfet el Francesc.

El seu pare i la seva mare van fundar el restaurant l’any 1967 al carrer del Comte Borrell, 61. Des d’aquesta ubicació han pogut ser testimonis privilegiats de la transformació del Mercat de Sant Antoni. “Mentre hi havia les obres els clients no van mai deixar de venir al restaurant”. Durant tots aquests anys han servit esmorzars contundents als paradistes que havien d’aguantar jornades llargues al mercat.

“Si canvien la fórmula potser poden fracassar”

Ara són les filles les que porten el negoci: “Si canvien la fórmula potser poden fracassar però ja ho decidiran elles. Jo faig de mànager i prou”, riu el Francesc. Les responsables actuals no sembla que tinguin plans de canviar la recepta de l’èxit: “No seguim les modes. Anem al nostre aire, la cuina tradicional catalana, que s’ha perdut molt, és la nostra eina”.