L’Associació de Negocis Turístics de Catalunya acusa l’Ajuntament de Barcelona d’estar “perseguint” les botigues de “souvenirs”. El president de l’entitat, Alok Lahad, ha explicat a betevé que quan el turisme creix “les botigues de records sempre són el cap de turc”. Això és el que està passant, creu, amb l’onada d’inspeccions que s’han dut a terme els darrers mesos en aquests establiments. Lahad considera que les inspeccions es basen en una ordenança que és massa restrictiva i, a més, poc clara amb el que es pot vendre i el que no.

“Una samarreta del Barça es considera un ‘souvenir’ però una de l’Espanyol no, és totalment absurd”, ha posat d’exemple. També ha criticat la part de la normativa que especifica que els establiments que no tenen una llicència de venda de records només poden tenir un 20 % d’articles d’aquest tipus i, a més, no es poden veure des de la via pública. “Si tens una botiga molt petita, encara que els posis al fons, es veuen i ens diuen que els tapem d’alguna manera”, lamenta.

S’han detectat 91 establiments que incomplien l’ordenança

Ja fa temps que no es donen llicències de venda de records a Ciutat Vella. Però hi ha una possibilitat que permet vendre’n igualment amb altres llicències: que no ocupin més d’un 20 % de la superfície de la botiga. A més, han d’estar tots agrupats i lluny dels aparadors. I és aquí on, segons l’Ajuntament, molts incompleixen la normativa, superant de llarg aquest percentatge i posant els articles ben visibles des del carrer.

En la darrera ronda d’inspeccions van trobar 91 infractors, la majoria al Gòtic. 70 van adaptar-se a la norma i hauran d’afrontar una multa. Però hi ha una vintena de botigues que, de moment —segons el consistori— continuen infringint la norma i podrien acabar tancades.