En els darrers 12 mesos, l’Ajuntament de Barcelona ha recaptat 6,7 milions d’euros provinents de la taxa turística, l’Impost d’estades en establiments turístics (IEET), a la ciutat. D’aquests, dos milions d’euros han estat per a projectes de desenvolupament turístic a sis districtes, i a més, s’ha finançat la promoció de diversos esdeveniments de projecció internacional de la ciutat.
El 2019 es van recaptar 17 milions d’euros de la taxa turística, mentre que amb l’esclat de la pandèmia, el 2020, se’n van captar 3 milions. L’any passat, el 2021, en van ser 6 milions, que és la quantitat que ara s’està gestionant i executant. En canvi, es preveu que aquest 2022, la suma dels diners cobrats als turistes per la taxa sigui de 15 milions d’euros.
Als districtes: noves rutes turístiques i recuperació de memòria històrica
Als barris s’han prioritzat les propostes per crear nous punts d’interès per repartir el turisme pel territori i millorar la convivència entre turistes i veïns. Per exemple, al districte més castigat pel turisme, Ciutat Vella, s’hi farà un estudi dels itineraris més freqüentats pels grups de turistes, amb propostes per reduir l’impacte que tenen a l’entorn. A Sants-Montjuïc, amb 92.000 euros, s’impulsarà el projecte Montjuïc 360º, per descobrir a peu el patrimoni natural i històric. Aquí també s’impulsarà una oficina per promocionar el comerç de Creu Coberta entre els turistes.
Al barri del Besòs i el Maresme es programaran activitats culturals i gratuïtes al carrer, amb circ, teatre, dansa i música, dotades amb 175.000 euros, i també s’aposta per la cultura a Nou Barris, on es finançarà el festival Flamenc a Nou Barris, que se celebra des de fa 22 anys. S’hi conclou també el Laboratori Art Urbà per al suport a artistes de la Zona Nord. Al barri del Coll es traçaran nous itineraris turístics i a les Corts es restaurarà el Panteó dels Soldats d’Ultramar.
Promoció d’esdeveniments internacionals
Entre els esdeveniments de ciutat que rebran el suport de la taxa turística hi ha la trobada internacional dels millors professionals de la cocteleria, el Concurs Internacional de Salts del 125è aniversari del Real Club de Polo o la Final Màster World Tour de Pàdel, que se celebrarà al desembre al Palau Sant Jordi. De fet, el Barcelona Institut d’Esports gestionarà 725.000 euros per a aquests actes esportius.
Impuls a la música i el sector audiovisual
També rebran diners projectes del sector de la música i l’audiovisual de la ciutat, un total de 280.000 euros. Un exemple és el programa ‘Va passar aquí’, emès a betevé, que rebrà finançament per la creació de nous continguts i perquè s’adaptin i es pugui veure a través de codis QR per descobrir “in situ” la història de cada indret de la ciutat. També s’ha inclòs el Fonograma Setmana de la Música feta a Catalunya i el programa d’emprenedoria Barcelona Music Lab. També rebran suport els Premis Ondas 2022.