Baixa IVA tampons

(ACN) El Govern espanyol inclou en el paquet per combatre la inflació la rebaixa de l’impost sobre el valor afegit (IVA) del 10 al 4 % per a compreses, tampons i productes d’higiene femenina d’ús habitual. Es tracta d’una reivindicació històrica del moviment feminista que el Govern espanyol ja va proposar fa uns anys.

“Són productes essencials i no luxes”, ha dit la vicepresidenta segona de l’executiu espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, en un missatge a Twitter. A més, Díaz ha assegurat que reduirà aquest impost indirecte també en els preservatius i anticonceptius no medicinals. Les mesures formen part d’un pla per rebaixar impostos de manera selectiva per a les rendes baixes, mitjanes, pimes i autònoms i, alhora, incrementar la pressió fiscal als grans patrimonis i empreses.

Escollir entre menjar o compreses: el cost de la regla empeny la dona a la pobresa menstrual
L’Associació Cívica la Nau i l’ONG Banc Farmacèutic reparteixen lots amb material d’higiene íntima femenina per a 300 entitats

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, s’ha mostrat “especialment satisfeta” perquè la rebaixa de l’IVA de compreses i tampons s’hagi inclòs en el paquet. “Una injustícia, la de la taxa rosa, que les dones —especialment les més precàries— fa massa temps que suporten”, ha dit Belarra en un missatge a Twitter.