Barcelona amplia el parc públic d’habitatge amb la finalització de les obres i el lliurament de 10 promocions i 746 habitatges nous impulsats per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB). Es tracta de promocions finalitzades que s’han lliurat o s’acabaran lliurant entre aquest mes de novembre passat i durant el primer quadrimestre del 2024, amb una inversió total de més de 111 milions d’euros.

Els nous habitatges s’han aixecat a diferents punts de la ciutat, com al districte de Nou Barris, a la Marina (Sants-Montjuïc) o a diversos barris del districte de Sant Andreu, entre d’altres. La majoria són de lloguer: vuit de cada deu pisos, en total 585, són de lloguer social i assequible, mentre que la resta s’adjudiquen en règim de dret de superfície.

230 pisos amb serveis per a la gent gran

Dels destinats a lloguer, a més, hi ha un paquet de més de 230 pisos amb serveis específics per a gent gran. Totes aquestes promocions tenen la qualificació d’habitatge de protecció oficial i, per tant, tal com informa l’Ajuntament de Barcelona, s’adjudiquen a 746 famílies que podran iniciar un nou projecte vital, totes elles inscrites al Registre de Sol·licitants d’Habitatges de Protecció Oficial de Barcelona (RSHPOB).

L’habitatge social, protagonista de la quarta Mostra d’Arquitectura de Barcelona
Un edifici de 47 habitatges de Torre Baró, el parc de la plaça de Sóller i les actuacions estratègiques a la rambla del Raval destaquen per la seva qualitat

Els cinc districtes de Barcelona amb noves promocions

Les noves promocions estan repartides per cinc districtes diferents:

  • Sants-Montjuïc: un nou edifici de tres blocs al carrer del Cal Cisó (108 pisos de lloguer) i un al carrer d’Ulldecona (72 habitatges).
  • Horta-Guinardó: 105 pisos nous a l’avinguda de l’Estatut de Catalunya, al barri de la Clota.
  • Nou Barris: un edifici de 31 pisos a l’avinguda d’Escolapi Càncer, a Torre Baró, i 67 habitatges nous al carrer de Palamós, a la Trinitat Nova.
  • Sant Andreu, amb quatre promocions del parc públic: un edifici a la zona de les cases barates del Bon Pastor (54 pisos), una doble promoció a la Porta Trinitat, a la Trinitat Vella, amb 54 i 85 habitatges a cadascuna, i una altra a les Casernes de Sant Andreu, amb 152 pisos.
  • Sant Martí: una promoció de 18 habitatges es lliurarà durant el primer trimestre del 2024. Es troba a la superilla del Poblenou, entre Ciutat de Granada i Almogàvers.

L’habitatge assequible, la prioritat del govern municipal amb tres grans zones de creixement

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha explicat que la prioritat número u del govern municipal és “garantir l’habitatge assequible” perquè “és un dret fonamental i ara mateix és el que genera més desigualtats a Barcelona”. En aquest sentit, ha detallat que el consistori vol “multiplicar les promocions” i que “lliurem 700 habitatges aquest trimestre i hem posat el sòl per fer-ne 700 més”.

De fet, Collboni ha concretat que l’objectiu del consistori és “posar el focus en la producció de sòl” on poder construir més habitatge protegit, ja sigui amb promotors públics o privats. Ha detallat que hi ha tres grans àrees en creixement a la ciutat on l’Ajuntament està centrat en aconseguir terrenys: la Marina del Prat Vermell, el 22@ nord i la Sagrera.

Altres eines que el govern municipal utilitzarà per aconseguir més promocions seran la regulació dels preus del lloguer a Barcelona —un cop el govern central l’aprovi— i el decret d’habitatges d’ús turístic.

19 promocions en obres per impulsar l’habitatge assequible

Segons fonts municipals, comptant els habitatges que s’acaben ara, en obres i en fases prèvies, l’Ajuntament de Barcelona té prop de 5.000 habitatges en alguna fase d’execució. Concretament, hi ha 19 promocions en obres, tant d’obra nova com grans rehabilitacions, que fan un total de 1.333 habitatges que s’aniran acabant i adjudicant a partir de l’any que ve i durant tot el mandat, amb una inversió prevista de 228,6 milions d’euros.

En paral·lel a la promoció directa de l’IMHAB, a partir d’aquest 2024 començaran les primeres obres de tota la promoció delegada a tercers d’habitatge protegit municipal.

Es tracta, d’una banda, dels habitatges previstos al conveni que té l’Ajuntament amb entitats sense ànim de lucre, que signifiquen avui dia 600 habitatges de lloguer assequible i cooperatius; i de l’altra, de la primera fase d’execució de l’operador metropolità publicoprivat Habitatge Metròpolis Barcelona, amb quatre promocions de 341 pisos. A l’activitat promotora municipal s’hi sumarà, a partir d’ara, la de la Generalitat, que gràcies a l’acord amb l’Ajuntament, podrà iniciar els pròxims anys les obres de 637 pisos de lloguer protegit més en 11 sòls de titularitat municipal.

nous pisos barcelona