Mig miler de cotxes d’autoescola han ocupat l’avinguda de la Reina Maria Cristina. D’aquesta manera, les autoescoles catalanes es manifesten per denunciar la seva situació laboral, que qualifiquen de precària. Denuncien que des del 2013 no hi ha prou examinadors de trànsit; una situació que —diuen— s’ha agreujat per la vaga de 20 dies d’aquests professionals entre juny i juliol.

La crida l’ha feta la Federació d’Autoescoles de Catalunya, que amb la mobilització vol posar el focus en la situació de precarietat que diu que viu el sector. A les 11 del matí s’ha llegit un manifest de denúncia a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, on s’han concentrat prop de 500 cotxes d’autoescoles. Acte seguit, reprendran la marxa per dirigir la manifestació fins a l’edifici de la Direcció General Trànsit (conegut popularment com La Campana), on s’estaran fins als volts de la una.

L’entitat denuncia des del 2013 escassetat d’examinadors de trànsit i alerta que la vaga d’aquests professionals ha agreujat la seva situació de precarietat. De fet, segons la presidenta de la Federació d’Autoescoles de Catalunya, Maria Olivera, “ja han començat a tancar autoescoles” com a conseqüència de la mobilització dels examinadors. “Els estudiants no es matriculen [a les autoescoles], perquè no saben si podran fer l’examen i, a més, ens responsabilitzen de la situació”, afegeix Olivera. La representant de les autoescoles demana que se’ls “deixi donar un bon servei i fer la seva feina”.

Situació agreujada per la vaga

Els examinadors, però, continuen el seu pols particular amb la DGT i encara els queden les jornades de vaga convocades per al mes de juliol. Dels 20 dies d’aturades, ja n’han fet nou. De fet, aquest dimecres tornen les aturades dels tècnics i encara en quedaran 10 més: 10, 11, 12, 17, 18, 19, 24, 25, 26 i 31 de juliol. Demanen una millora del sou i que se’ls pagui el complement salarial específic que, denuncien, se’ls deu des de fa 10 anys. La vaga haurà obligat a suspendre 29.120 examens de trànsit entre juny i juliol.