La Lilia, després de treballar 12 anys a Barcelona, ara en fa dos que no té feina. Com molts barcelonins, dia rere dia viu amb l'esperança de trobar-ne una i per a ella aquest curs és una bona via per conèixer el mercat de treball i veure-hi quines són les sortides que s'hi ofereixen. LILIA CIYULUMYAN "Estoy muy contenta y creo que puedo buscar algo de trabajo para mí.". ARMANDO LLERENA "Estoy en este curso tratando de abrir una nueva expectativa en mi currículum y en mi nivel de trabajo." Com la Lilia i l'Armando, a la sessió d'avui aquest grup de barcelonins han conegut la pàgina web de les ofertes de treball de la ciutat. És una de les eines que es pretén donar a les persones en atur per buscar feina de forma autònoma o bé aprendre a preparar un bon currículum o una carta de presentació. Alguns dels consells d'avui ha estat el certificat de professionalitat. CARME MONTSONÍS, tècnica d'Orientació del PROPER "Són cursos de moltes hores que equivalen a una part de cicles formatius. Són uns cursos que els habiliten per treballar de l'ofici en concret del qual és el curs." Aquest curs forma part del Programa Personalitzat de Recerca de Feina, més conegut com el PROPER. Es tracta d'una inciativa que ha impulsat Barcelona Activa per formar persones en situació d'atur de llarga durada. En total, s'han creat 1.000 places noves de formació laboral dirigides a persones d'entre 40 i 60 anys usuàries dels Serveis Socials de l'Ajuntament. MAITE FANDOS, tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida "Que ens estàvem trobant? Que moltes de les persones que ens venen en el centre de Serveis Socials avui dia no són persones que només necessiten un ajut puntual o que els hi tramitem un altre ajut, sinó que el problema que tenen és que no tenen feina." Aquestes 1.000 places de formació, a les quals s'han destinat 500 mil euros, se sumen a les 400 que es van oferir en el Programa d'Inserció Sociolaboral. Des del consistori, però, asseguren que els primers fruits d'aquests programes no es veuran fins a principis de l'any vinent.
“Necessitem que el programa funcioni i que la col·laboració entre l’Administració i l’empresa sigui efectiva”
, ha explicat la segona tinenta d’alcalde, Sònia Recasens. Si bé una part de l’adjudicació ja ha estat cobrada, la resta no es pagarà fins que es constati que el percentatge de persones ateses, formades i inserides és òptim. “No considerem que la persona està inserida laboralment fins que fa tres mesos seguits que està treballant”, hi ha afegit Recasens. Precisament per aquest motiu, tot i que el programa es va iniciar al maig i “ja hi ha alguns beneficiaris que estan treballant”, no s’ha volgut donar cap xifra “perquè encara no s’han complert els tres mesos i volem ser rigorosos”.
Les persones que arriben al PROPER (Programa personalitzat de recerca de feina) ho fan derivades pels Serveis Socials. La tinenta de l’Àrea de Qualitat de Vida i Igualtat, Maite Fandos, ha valorat “la tasca preventiva” d’aquests cursos de formació i orientació perquè “eviten que els usuaris puguin arribar a una situació d’exclusió social”.
Dels 108.000 aturats que en aquests moments hi ha a Barcelona, 45.000 ho són de llarga durada. El programa vol arribar a un miler d’usuaris. Els beneficiaris rebran assessorament sobre els mecanismes per buscar feina i també podran fer formació a triar entre riscos laborals, atenció al client i caixa i manipulació d’aliments. A banda, i tenint en compte el perfil dels sol·licitants, també se’ls impartiran cursos de formació en TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació). Els cursos s’ofereixen en cinc punts de la ciutat: el Centre Cívic Les Basses, el Casal d’Entitats Mas Guinardó, el Centre de Formació d’Adults La Pau, l’Arxiu Les Corts i el centre Tres Tombs.
Des del maig ja s’ha entrevistat 364 persones, de les quals 112 han finalitzat l’itinerari d’assessorament i 143 ja han completat els cursos de formació. El miler de places que es volen crear amb el PROPER s’afegeixen a les 400 que ja ofereix el Programa d’inserció sociolaboral (PISL) de Barcelona Activa, dirigit a persones en situació de risc d’exclusió social que requereixen suport i acompanyament per a la millora de l’ocupabilitat.