Satisfacció del govern municipal
amb l’anunci del nou decret d’habitatge de la Generalitat. Creuen que s’ha fet un pas molt important per garantir el dret a l’habitatge de les famílies més vulnerables. La regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, i la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Infraestructures, Janet Sanz, han explicat que el decret és fruit del resultat de quatre mesos intensos de negociacions. Sanz creu que ha quedat demostrat que “quan la Generalitat treballa conjuntament amb l’Ajuntament i les entitats socials, surten propostes que ajuden a resoldre els problemes de la ciutadania” i ha afirmat que “ens agradaria que això no fos l’excepció”. Per Lucía Martín, “el canvi respecte al decret anterior és de 180 graus”, perquè s’incorporen “nous elements de coresponsabilitat en el cas dels grans tenidors”.
D’entre totes les mesures que inclou el decret, les dues responsables municipals han destacat el fet que els grans tenidors (com els bancs o els fons d’inversió) estiguin obligats a oferir un contracte de lloguer social a les famílies vulnerables (que estiguin reconegudes com a tal) i que, a més, aquests contractes siguin de set anys i que es puguin prorrogar automàticament. També creuen que és important que s’ampliï del 30 al 40 % la reserva de sòl per fer habitatge social i que també siguin considerats grans tenidors les persones físiques que tinguin, com a mínim, 15 pisos en propietat.
La regulació dels preus del lloguer, l’assignatura pendent
Tot i això el govern municipal considera que encara queda camí per fer per “aconseguir que l’habitatge no sigui una mercaderia”. Creuen, per exemple, que és necessària una regulació del lloguer que, combinada amb altres elements, aconseguiria un canvi de paradigma immediat. Janet Sanz afirma que “no pot ser que l’habitatge es posi sempre en el centre de les operacions especulatives”.