Geòrgia Olivé ha crescut entre els blocs de paper, la cisalla i els materials per les cobertes del taller Relligats Olivé de Gràcia. L’ofici el va aprendre veient com el seu pare dedicava hores i molta paciència a cosir, encolar i tallar papers. El taller d’enquadernació va obrir portes el 1975 i, anys després, avui és la Geòrgia qui porta el negoci. A més, des de fa cinc anys, també té botiga. 

L’art d’enquadernar

Des de restaurar llibres vells fins a crear noves llibretes o productes personalitzats per a empreses. Els objectes que surten d’aquest taller són obres d’artesania: “Realment són processos que s’han d’anar fent de mica en mica. És una feina molt d’agafar-la i deixar-la reposar“, explica Olivé sobre l’art d’enquadernar. Una de les tasques més recurrents al taller és la de restaurar llibres antics, “cada vegada els clients aprecien més tornar a donar vida als llibres que els tenen molta estima“. 

Paper i pantalla no estan renyits  

Entre muntanyes de paper, l’enquadernadora assegura que la tecnologia és molt benvinguda a la botiga: les xarxes socials són un gran aparador per donar a conèixer les seves creacions. Però cosir els quadernets, encolar, tallar la tripa o folrar les tapes ho continua fent com es treballava el segle passat

Sobreviure al sector de l’artesania

En oficis artesanals com el d’enquadernador el secret per assegurar-ne la continuïtat és, segons la Geòrgia, “treballar molt, tenir molta paciència i diversificar el negoci”. La seva feina vol temps; per elaborar un sol llibre calen moltes hores que s’acaben traduint en un o dos dies, depenent de l’encàrrec.

Tot i que la botiga ha suposat un impuls econòmic important és de les comandes personalitzades que viu l’empresa. La situació geogràfica ajuda: Gràcia és un dels barris amb més teixit artesà de Barcelona amb mestres artífexs com el lutier gracienc David Bagué o els restauradors de les rajoles de Casa Vicens