Institut Municipal Hisenda

El Jutjat Contenciós Administratiu número 8 de Barcelona ha donat la raó a l’Ajuntament de Barcelona per cobrar l’impost de béns immobles (IB) a una congregació de l’Església catòlica que llogava un edifici de la seva propietat. Aquesta és la primera vegada que la justícia es pronuncia a favor de la recaptació d’impostos municipals a l’Església pel fet de rebre rendiments econòmics del seu patrimoni.

El consistori va notificar a la congregació que havia de pagar 22.368,04 euros en concepte d’IBI de l’any 2019 per l’immoble de la seva titularitat, del qual percebia rendiments derivats del lloguer. Després de recórrer a l’Ajuntament, l’entitat religiosa ho va fer davant la justícia, que va emetre aquesta sentència pionera el dia 22 de juliol del 2021.

L’entitat religiosa feia una activitat econòmica

La congregació va al·legar que el local es destinava a activitat docent i, per tant, quedava exempt de l’IBI, segons la llei que regula el règim fiscal de les entitats sense ànim de lucre i el concordat entre Espanya i la Santa Seu del 1979. El Jutjat Contenciós Administratiu considera, però, que qui exerceix l’activitat docent és una societat mercantil i la congregació el que fa és llogar l’espai. Per tant, la congregació està duent a terme una activitat econòmica, no educativa.

L’Ajuntament recorda que la congregació està donada d’alta en l’impost d’activitats econòmiques. A més, considera que el criteri d’aquesta sentència seria aplicable a tot tipus de confessions religioses, entitats sense ànim de lucre i associacions declarades d’interès públic. L’excepció en aquests casos seria per a les activitats que desenvolupin en els immobles objecte de tributació que siguin compatibles amb el dret de la competència de la UE, com per exemple algunes de l’àmbit de l’ensenyament, de la sanitat, dels serveis socials, de la cultura, també religioses i de conservació del Patrimoni Històric.