Què és la consciència? És una condició per a la creativitat, o existeix la creativitat inconscient? Qualsevol procés de creixement personal comporta prendre consciència de pensaments reprimits del passat, deixar-los emergir per acceptar-los, integrar-los. Segons Franc Ponti, professor de neurocreativitat i innovació d’Eada, la creativitat sempre està relacionada amb un procés de creixement personal. Les persones creatives acostumen a tenir consciència de la seva capacitat i això passa moltes vegades per deixar enrere pors, inseguretats, manca de confiança en un mateix.
Darrere de tot procés creatiu hi ha un procés de creixement personal i de descobriment
Ara bé, és molt difícil definir què és la consciència, segons Xavier Ginesta, director de Voxel i coautor juntament amb Sergi Torres del llibre ‘Humanitas. De la pols estel·lar a la revolució conscient’. Des d’un punt de vista científic no sabem ni per què existeix, però és clar que no existiria la creativitat sense la consciència. Per exemple, un robot pot jugar a escacs, generant algoritmes de jugades però a diferència de l’ésser humà, no és conscient que està jugant a escacs”.
La por és el principal fre de la creativitat
Xavier Ginesta és un dels impulsors de The Festival of Conciousness que se celebra aquest mes de juliol a Barcelona. Segons Xavier Ginesta, quan s’elimina la por psicològica, la creativitat flueix amb naturalitat com a part del procés evolutiu. “Dalí o Picasso no tenien por que se’n riguessin dels seus quadres. L’home més creatiu a nivell empresarial, Elon Mask, si una cosa no té, és por”. Les empreses haurien d’incentivar que la gent no tingui por a equivocar-se.