estalvi 0

L’angoixa de viure entre caixes

La falta d’accés a l’habitatge és un factor d’exclusió social. Dos de cada 10 llars de Barcelona viuen ofegades perquè destinen més del 40 % de les despeses en habitatge -que inclouen el pagament del lloguer o els préstecs hipotecaris-, però també els rebuts d’aigua i de llum, o pagaments com l’assegurança, la quota de la comunitat i d’altres de manteniment i reparacions. Això es tradueix en prop de 130 mil llars. Com l’Arancha, quatre de cada 10 famílies de Barcelona viuen en règim de lloguer i han de fer front a pujades que no poden assumir. En el seu cas li han pujat el lloguer a 850 euros i amb un sou de mileurista no el pot assumir. Ella i el seu fill de tres anys afronten la quarta ordre de desnonament. Una espera desesperant.

“Esperar el desnonament és angoixant, sempre penses en comprar el mínim perquè si toquen el timbre has de marxar. Soc treballadora i només vull poder pagar un sostre per criar el meu fill, no vull que em regalin res”

 L’Arancha treballa de vigilant de seguretat i està estudiant per fer oposicions a la Guàrdia Urbana de Barcelona. En el seu cas, la poden fer fora tot i tenir un nen petit perquè el pis és d’un particular. Els suport de l’Associació 500×20 ha estat clau per sentir-se acompanyada en aquest procés. Com ella, cada dia 44 famílies perden el sostre on viuen, bona part per impagament del lloguer, segons les últimes dades que ha fet públic el Consell General del Poder Judicial. Catalunya, amb 6.701 desnonaments, de gener a setembre de 2018 és la comunitat autònoma on se n’han registrat més.la dada

La renda familiar disponible del barri més ric, Pedralbes, és de 242,4 %, set vegades superior a la del més pobre, Ciutat Meridiana, amb 34,3 %

Consulta més dades sobre les desigualtats a Barcelona

La urgència de la mesura del 30 %

“Amb la mesura aprovada del 30 %, el que estem fent és garantir que una part molt important de l’habitatge nou o rehabilitat tingui un preu molt assequible”

Els promotors immobiliaris hauran de destinar un 30 % dels pisos de nova construcció a habitatge protegit a Barcelona. Una mesura aprovada per la iniciativa Volem el 30 %, en què entitats socials (la FAVB, l’Observatori DESC, el Sindicat de Llogaters, la PAH i l’ABTS) reclamaven aquesta normativa per regular el lloguer social i garantir un parc públic d’habitatges.

Regla d’estalvi 50/20/30

Aquesta és la proporció  que els experts en economia domèstica i estalvi recomanen per arribar a final de mes amb garanties.

Comprova si els teus ingressos et permeten estalviar seguint la fórmula proposada. Si el salari mensual brut se situa en 1.725 € podem dir que estalviar és una utopia per a la majoria