El dissenyador gràfic, caricaturista polític i dissident xinès Badiucao ha protagonitzat una performance a la plaça de Sant Jaume per reivindicar els drets de la població de Hong Kong mitjançant la Lennon Wall Flag, un símbol reivindicatiu de les llibertats i els drets humans a Hong Kong.

Conegut com “el Banksy xinès”, Badiucao s’ha plantat aquest dissabte al matí al mig de la plaça de Sant Jaume amb la seva performance. Al seu voltant, una cinquantena de persones, algunes convocades per Pícnic per la República, han començat l’acció afegint notes amb missatges a la bandera que aguantava l’artista. La majoria d’escrits han estat a favor de la independència de Catalunya i la llibertat dels presos polítics, però també hi ha qui ha escrit en suport a les reivindicacions de Hong Kong. Molta de la gent que passejava per la plaça s’ha acostat fins a l’obra encuriosida i fins i tot alguns d’ells han decidit contribuir-hi afegint el seu missatge.

L’actuació s’emmarca en la 16a edició del Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona, que enguany acull a diversos convidats simbòlics en el marc de la persecució política i la defensa dels drets humans. És el cas dels cineastes Oleg Sentsov,  Clemente Bernad o Antxon Monforte.

Internacionalitzar les protestes de Hong Kong

La “Lennon Wall Flag” és una performance que l’artista ha anat fent a diversos països del món. La bandera que el caracteritza està composta per 96 quadrats de colors que representen les notes de colors de la Lennon Wall de Hong Kong, un moviment artístic sorgit durant la Revolució dels Paraigües al llarg de les protestes de Hong Kong del 2014.

Suport a les protestes de Catalunya

En l’acte, Badiucao ha reafirmat el seu suport al diàleg per resoldre el conflicte català. Per això, s’ha fet seu el lema “Sit and talk” de Tsunami Democràtic. Badiucao espera que tant el Govern espanyol com el xinès s’asseguin a parlar amb Catalunya i Hong Kong, respectivament. Però s’ha mostrat molt poc confiat amb el fet que la Xina accedeixi a dialogar.

No és casual que aquest artista hagi decidit venir fins a Catalunya. En els últims mesos són molts els que estan comparant els moviments independentistes que s’estan vivint a Catalunya i Hong Kong. El passat mes d’octubre es va celebrar a Hong Kong una manifestació en suport a les protestes a Catalunya, alhora que a Barcelona se n’hi va fer una concentració a favor de Hong Kong.  De fet, “el Banksy xinès” és deixeble d’Ai Weiwei, que precisament es va reunir amb Carles Puigdemont el novembre del 2018 per criticar públicament la situació política de Catalunya i l’actitud d’Europa en la defensa dels drets humans.