La Cambra de Barcelona engega aquest dimecres un programa de visites a la Llotja de Mar amb la col·laboració de Cases Singulars. “Obrir la Llotja a la ciutadania és un dels objectius dels òrgans nous de govern a la Cambra de Barcelona malgrat el context de pandèmia”, explica Mafalda Pigrau, directora de la Llotja de Mar.
Les visites, que s’han de reservar prèviament, es faran els dimecres i dissabtes al matí, però, en períodes festius, com Setmana Santa, es programaran més horaris. El preu de l’entrada és de 12 € i l’activitat, que es pot contractar tant a través del web de la Llotja de Mar com de l’empresa Cases Singulars, té una durada aproximada de poc més d’una hora. “La resposta inicial ha estat molt bona i s’han exhaurit les localitats per a les primeres sessions”, assegura Pigrau.
700 anys d’història
El recorregut permet accedir a espais com el Saló de Contractacions, construït el 1392 per l’arquitecte Pere Arvey. Aquesta nau de prop de 1.000 metres quadrats va ser la seu de la Taula de Canvi de Barcelona, el primer banc públic que custodiava els diners dels mercaders. En aquest espai va néixer l’expressió “bancarrota” perquè quan es detectava algun banquer que cometia pràctiques irregulars, la Taula de Canvi trencava el seu taulell a cops. La construcció d’aquest edifici buscava donar resposta a la importància del comerç marítim català.
Un punt d’inflexió en la història de la Llotja de Mar va ser la Guerra de Successió. El 1714 Felip V de Borbó va confiscar la institució i l’edifici i el va convertir en una caserna militar, i la Sala de Contractacions es va utilitzar com a quadra de mules i cavalls. L’estament militar va abandonar definitivament l’edifici el 1771, tot i que des del 1724 va tornar a funcionar com a consolat de Mar.
El saló del Consell de Ministres a Barcelona
La visita guiada també recorre altres estances com el Saló Daurat, que és on es va celebrar el 21 de desembre del 2018 un consell de ministres del govern de Pedro Sànchez, el primer que es va celebrar a Barcelona des de la restauració de la democràcia.
Al Saló Lucrècia hi ha penjats els retrats de tots els presidents que han estat al capdavant de la Cambra de Comerç de Barcelona. El recorregut també passa pel Pati dels Tarongers, un espai medieval on destaquen les escultures de Neptú i de diverses nereides. En definitiva, un recorregut per les tres plantes de l’edifici que permet veure’n la transformació tant física com d’usos al llarg de set segles d’història. .