viquipèdia català

(ACN) La versió en català de la Viquipèdia ha entrat en el rànquing de les 10 millors llengües del món amb 10.000 articles essencials, segons ha anunciat en un comunicat la mateixa enciclopèdia virtual, que qualifica el fet de “fita històrica de qualitat lingüística”. La llista dels 10.000 articles és una selecció de les entrades que es consideren “més importants i necessàries” en qualsevol de les edicions del projecte digital, que va néixer el 2001.

El rànquing s’actualitza cada mes entre les 310 llengües que disposen de versió de Viquipèdia i en la darrera revisió el català ha superat idiomes com l’àrab, el portuguès, el coreà o l’hebreu. La versió catalana de l’enciclopèdia en línia ha aconseguit una puntuació de 75,83 sobre 100.

El rànquing s’estableix a partir de paràmetres com la manca o presència d’aquests articles en una llengua concreta o la seva extensió de caràcters. La comunitat de voluntaris catalanoparlants s’ha quedat a mig punt de l’italià (76,35) i ara aspira a apropar-se a les tres llengües que encapçalen la llista: l’anglès (96,86 punts), el serbi (91,03) i el castellà (87,57).

‘Escola de música’, ‘Agressió sexual’ o ‘Formatge blau’

Alguns dels articles que formen part d’aquesta llista de 10.000 entrades són ‘Història d’Eritrea’, ‘Període Edo’, ‘Formatge blau’, ‘Escola de música’, ‘Agressió sexual’, ‘Cel·lulosa’ o ‘Capibara’. Entre les milers de propostes hi ha una “minsa” presència d’articles relacionats amb el món catalanoparlant com ara ‘Antoni Gaudí’, ‘Andorra’, ‘Barcelona’, ‘València’ o ‘Regne d’Aragó’.

La Viquipèdia en català ha liderat durant els darrers 10 anys, de manera pràcticament ininterrompuda i frec a frec amb el serbi i el rus, la llista dels 1.000 articles essencials. Aquest altre rànquing, quantitativament més reduït però que inclou els articles més cabdals i sovint més llegits en cada llengua, ha contribuït a establir un reconeixement “sòlid” al llarg dels anys per a la versió catalana de l’enciclopèdia digital.