Més de 400 objectes originals -joies, armes i fins i tot esquelets– ens ajuden a recrear i entendre el quotidià dels víkings, aquests escandinaus que entre els segles IX i XII van envair bona part d’Europa, des d’Anglaterra fins a Sicília. Víkings significa “homes de mar”, però aquí aprenem que eren, sobretot, pagesos.

Desmuntar mites

“El món dels víkings és una font de mites”, explica Maria Jansen, directora del Swedish History Museum. “La gent sol pensar en els guerrers, els conqueridors del món, però els nous descobriments arqueològics ens ensenyen que el món dels víkings estava més orientat al món pagès.” Per això el museu suec va decidir crear aquesta mostra lúdica i interactiva, per tal de restablir una realitat històrica a tot el món, cosa que a Dinamarca, Suècia, Finlandia o Noruega no cal fer, perquè els nens ja estudien la història dels seus avantpassats a l’escola.

Per exemple, descobrim que els víkings no portaven cap casc amb banyes. Sí que bevien dins unes banyes però mai no se’ls va ocórrer posar-se’ls al casc. “Això va ser una invenció del Renaixement”, explica Jansen. En viatjar molt també van desenvolupar la seva vessant més comercial, i de fet, moltes de les joies aquí exposades provenen d’altres països (Rússia o Turquia). També es van convertir al cristianisme, tot i que va ser un procés llarg i heterogeni. Durant segles el cristianisme va conviure amb la mitologia nòrdica, tal com ho demostren els amulets que se superposaven al coll (creus de Thor i peixos multiplicats). També descobrim que els víkings solien enterrar els més rics dins uns vaixells, que cremaven o enterraven. Un va ser objecte d’una reproducció precisa i s’ha convertit en una de les peces mestres de l’exposició.