Futbol és futbol: un dels tòpics més repetits de l'esport rei i, també, un dels més injustos. El futbol és molt més que futbol. Per començar, és cultura. O això és el que s'encaparren a demostrar els organitzadors de l'OffsideFest. La seva primera edició, projectarà nou documentals amb el futbol com a fil conductor. Les històries, però, van molt més enllà. ALEIX IBARS, organització OffsideFest "La gràcia d'aquest tema és que és un sector que té molta producció de documentals perquè hi ha moltes històries per explicar, però que, sovint, són força desconegudes." Un bon exemple és la cinta 'Football under cover'. Narra la història d'un equip femení amateur alemany que l'any 2006 va viatjar a Iran per jugar un partit contra la selecció femenina d'aquest país. Un fet extraordinari. Mai abans les iranianes s'havien enfrontat a cap equip. Les autoritats del país els ho havien impedit. ÀLEX LÓPEZ, organització OffsideFest "El futbol et pot explicar aquestes històries, el futbol et pot servir per entendre coses de la vida que, potser, d'alguna manera, allunyades del futbol poden resultar més avorrides. Al final el futbol és un instrument que t'agrada i et permet descobrir aquestes històries." Et permet descobrir, per exemple, la relació entre els dos Escobar més cèlebres de Colòmbia. L'un, narcotraficant i l'altre, l'estrella de la selecció que va morir assassinat després de marcar un gol a la seva pròpia porteria durant el mundial 94. Menys tràgica és la cinta 'Beautiful game' que narra la passió pel futbol que es viu a l'Àfrica moderna.

“Hi ha qui diu que el futbol no té res a veure amb la vida de l’home, amb les coses més essencials. Desconec quant sap aquesta gent de la vida. Però d’una cosa estic segur: no sap res de futbol.” Aquesta frase de l’escriptor argentí Eduardo Sacheri ocupa un lloc destacat al web de l’Offside. Descriu el punt de vista dels organitzadors del festival, que veuen en el futbol molt més d’allò que passa durant els 90 minuts d’un partit. Per això han seleccionat nou cintes documentals que mostren les múltiples vessants d’un esport amb milions d’aficionats arreu del món. “No només pretenem ensenyar la vessant esportiva, sinó també la cultural, la social, la política. Volem ensenyar totes les cares d’un fenomen tan important com el futbol”, explica Aleix Ibars, un dels organitzadors del Festival Internacional de Cinema Documental de Futbol de Barcelona, l’Offside Festival.

Un bon exemple d’això és el documental ‘Football under cover’, que narra la història d’un equip femení amateur alemany que l’any 2006 va viatjar a l’Iran per jugar un partit contra la selecció femenina d’aquest país. Un fet extraordinari: mai abans les iranianes no s’havien enfrontat a cap equip perquè les autoritats del país els ho havien impedit.

Una altra de les cintes que es projectaran és ‘The class of  ’92’, centrada en una generació de futbolistes del Manchester United que va fer història. Les proeses futbolístiques de David Beckham, Nicky Butt, Ryan Giggs, Paul Scholes, Phil i Gary Neville s’enllacen amb els canvis polítics, socials i culturals que es van produir durant aquesta mateixa època a la Gran Bretanya.

The two Escobars‘ contraposa les històries dels dos Escobar més famosos de la història de Colòmbia i, probablement, mundial. L’un, Pablo Escobar, narcotraficant, i l’altre, Andrés Escobar, l’estrella de la selecció que va morir assassinat després de marcar un gol a la seva pròpia porteria durant el mundial 94.

Són tres de les nou pel·lícules que es projectaran al festival del 6 al 8 de juny. Alguns dels directors i productors de les cintes visitaran Barcelona per presentar-les: Kojo Annan, productor de ‘The beautiful game’ i fill de l’exsecretari general de les Nacions Unides; Martin Jönsson i Carl Pontus Hjorthén, directors de ‘The last proletarians of football’, i Benjamin i Gabe Turner, directors de ‘The class of ’92’. El programa es completa amb activitats paral·leles com un campionat de futbolí i un cicle de literatura i futbol a la llibreria La Central.