Sota dels pavellons de l'Hospital de Sant Pau s'hi amaga un espai que tan sols fa uns dies que es pot visitar. Es tracta de tot un entramat de passadissos que s'estan rehabilitant també per a la futura seu de la Unió per la Mediterrània. És un quilòmetre de túnels, dels quals només es veure una part. La idea original de Domènech i Montaner, que va dissenyar els túnels per sota l'Hospital de Sant Pau, és que per la part de dalt hi anessin els malalts, però per baix, per aquí, tot allò que era higiènic i no estava infectat. El malalts no infecciosos sí que podien apropar-se a l'església de Sant Pau, plena d'autèntiques obres d'art. I detalls força significatius. "La espada fue el símbolo de su martirio y la Biblia es también la espada del cristiano y el fue también evangilizador." La simbologia és una constant en tot el recinte, que es va planificar com una ciutat per a convalescents amb donacions de particulars. Les inicials de Pau Gil, en honor a l'industrial, presideixen un dels pavellons que es van construir gràcies a la riquesa d'aquest home. Aquest projecte arquitectònic va ser una revolució en el món sanitari. La naturalesa n'era un factor important, però també la ventilació de les sales. Com que el recinte es troba immers en un procés de rehabilitació, les visites diàries permeten endinsar-se en els espais es troben tancats al públic. TERESA PERELLÓ "La veritat és que l'Hospital de Sant Pau és tan preciós que val la pena venir a veure'l. El que més m'ha cridat l'atenció, que no coneixia, ha estat passar pels túnels i, després, l'església, que no hi havia estat mai tampoc." JOAN CAMPS "Et fan tota una explicació històrica i estàs envoltat d'aquests edificis és molt fàcil imaginar-te i més o menys pots veure com anava tot això abans." Les visites guiades que expliquen tota la història de l'Hospital de Sant Pau formen part de la Ruta del Modernisme de la ciutat.

Els túnels han estat tancats aquests darrers mesos per construit-hi el prisma soterrat que ha d’allotjar les canalitzacions i subministraments del recinte.

La ruta per l’hospital,  a més de les parts del recinte que ja es podien veure i del tram de túnels, hi ha incorporat la visita a l’església, una exposició de la història de l’hospital al Pavelló de Sant Jordi i un tros de l’antic recinte enjardinat.

El Pavelló Central, on hi havia els antics quiròfans, i el de l’Administració, l’edifici més important de Domènech i Muntaner,  segueixen en obres però es poden veure, així com el portal de Santa Marta o el convent.

Les visites estan organitzades per l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i formen part de la Ruta del Modernisme. Es tracta d’un recorregut guiat, en diversos idiomes, en el qual és obligatori l’ús de casc i armilla reflectant que se subministren a l’entrada. El punt d’inici es troba al carrer de Sant Antoni Maria Claret, on es projecta, gratuïtament, el documental ‘Modernisme i societat’.