Primer toca preparar els gegants. DESIDERI BLANES, cap de colla dels Gegants del Poblenou "El que li anem a posar ara és el cinturó que és el que fa que aguanti tota la roba. I si veieu al darrera hi ha el company que està col·locant tota la roba de la part posterior de manera que no voli a mitja sortida." Després, portar-los a la plaça on es reuneixen les colles. Avui els amfitrions són els Gegants de Sant Jaume, que amb només quatre anys d'història, és un dels grups més joves de Barcelona. IGNASI SORIANO, membre de la colla dels Gegants de Sant Jaume "Vam voler recuperar uns gegants amb molta història. Uns gegants que daten de l'any 1600." Unes 200 cinquanta persones han participat a la cercavila. Al so de les gralles i els tambors, han fet dansar els gegants pels carrerons del barri Gòtic. MARIA DEL CARME VIÑAS "Entre el treball, que no hi ha quartos i una cosa i l'altra, una mica d'entreteniment als nens i a les persones grans, és molt gran" ROGER PERA "Venim d'Esparreguera i hem vingut expressament perquè els nens vegin els gegants." Però, sense dubte, a qui més ha sorprès aquesta tradició catalana és als turistes que passejaven per la Rambla. Molts l'han volgut immortalitzar. "Hemos salido del hotel y nos hemos encontrado estos muñecos grandotes. No sabíamos que existían." "A Itàlia, d'on venim, no tenim estàtues com aquestes." La cercavila ha arribat fins a la plaça de Sant Jaume i després ha tornat cap al punt de partida, la plaça de la Mercè. Allà, tal com marca la tradició gegantera, la trobada acabarà amb un sopar de germanor.

El recorregut dels gegants ha partit de la plaça de la Mercè, ha passat pel carrer Ample, el carrer de Josep Anselm Clavé, el passatge de la Pau, el passatge Escudellers, el carrer dels Escudellers, la plaça del Teatre, La Rambla, el carrer de Ferran, la plaça de Sant Jaume, el carrer de la Ciutat, el carrer de la Font de Sant Miquel, el carrer dels Gegants, el carrer de Cervantes, el carrer d’Avinyó, el carrer de Simó, Oller, el carrer de la Mercè i ha tornat a la plaça de la Mercè.

Les colles participants a la trobada ha estat la del Pi, de la Plaça Nova, del Raval, de Sant Pere de les Puel·les, de Sant Andreu del Palomar, del Poblenou, del Prat de Llobregat, de Veguers de Montblanc, del Casal de Sant Andreu de Llavaneres i, els amfitrions, els Gegants de Sant Jaume.

Aquesta darrera colla va néixer el 2007 amb l’objectiu de recuperar els gegants històrics de la ciutat de Barcelona. La geganta Mercè i el gegant Ferran són els dos representants dels Gegants de Sant Jaume.