L’Institut d’Estudis Catalans ha bolcat digitalment tot el corpus lingüístic publicat des del 2016 per posar-lo a disposició de tots els usuaris de la llengua catalana. L’objectiu és oferir edicions que “estan pensades perquè se’n pugui fer una consulta simple i alhora potent, precisa i fiable”.

Destaquem algunes curiositats de cadascuna de les obres, que ofereixen uns continguts que fins ara no estaven a l’abast a internet:

‘Gramàtica de la llengua catalana’ – GIEC

La ‘Gramàtica de la llengua catalana‘ en línia, a banda d’incloure el conjunt de tota l’obra, disposa de dos cercadors —un de l’índex general i un altre de l’índex analític— amb els quals es pot cercar absolutament qualsevol dubte que vulguem resoldre. La cerca ens remet a tots els apartats on es tracta la qüestió. Per exemple, si busquem “subjecte”, se’ns indica arreu on se’n parla.

Com a novetat de la GIEC, destaca l’apartat destinat a la consulta de la conjugació de tots i cadascun dels 8.756 verbs inclosos al DIEC, és a dir, 482.785 formes conjugades que inclouen les diverses variants geogràfiques reconegudes normativament. Destaca també l’extensa bibliografia en llengua catalana, però també d’altres llengües.

‘Ortografia catalana’ – OIEC

Aquesta edició en línia de l”Ortografia catalana‘ inclou totes les modificacions que es van fer posteriorment a la seva publicació, el 2021. Té alhora un índex analític i d’exemples en els quals podem buscar des d’un pronom feble a una sigla; té també una extensa guia bibliogràfica. Hi ha, també, tot de quadres explicatius que acompanyen les explicacions.

‘Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana’ – GBU

Es tracta de la digitalització de l’obra gramatical més didàctica de què disposa l’Institut d’Estudis Catalans. La ‘Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana‘ és un recurs imprescindible per a qualsevol estudiant de la llengua, sigui de l’edat que sigui, la claredat i concisió de les explicacions destaca per sobre de tot. Com a novetat podem destacar que inclou àudios per estudiar més fàcilment els sons del català.