L’escriptor nascut a la Barceloneta el 1901 Tomàs Garcés i Miravet ja té el seu capgròs al barri. La nova figura tanca el projecte de tríada literària engegat el 2018 per la Biblioteca Barceloneta-la Fraternitat. El primer va ser Joan Salvat-Papasseit, a qui va seguir Felícia Fuster. Els escriptors no han estat escollits a l’atzar sinó que són literats vinculats al barri.

El projecte va sorgir quan la directora de la biblioteca del barri era Maria Josep Fontova i s’ha continuat ara amb la nova responsable de l’equipament, Helena Moyà. Totes dues coincideixen a presentar aquest projecte com “la manera de reivindicar el patrimoni literari de la Barceloneta i compartir-lo amb la resta de veïns i, també, amb la resta de Barcelona”.

Capgrossos per recuperar la memòria del barri

L’artesà que ha fet els capgrossos de la tríada literària de la Barceloneta és David García Llorca, veí del barri. Assegura que ha estat un honor rebre aquest encàrrec perquè “representa recuperar la memòria històrica de la Barceloneta“.

Per fer-los es documenta a través de fotografies dels escriptors perquè els capgrossos s’assemblin als originals. Tot i això, afegeix: “Com que han de participar en actes festius els fem riallers”. Les figures, fetes amb fibra de vidre, pesen uns cinc quilos perquè els puguin carregar el major nombre de persones.

Visibles a la biblioteca del barri

La Biblioteca Barceloneta-la Fraternitat és el lloc on els tres capgrossos (quan s’incorpori Tomàs Garcés) estaran a la vista dels usuaris de l’equipament. Però no s’estaran sempre aquí. Helena Moyà explica que també sortiran per participar en les festes del barri i en actes culturals. Tenir-los, segons Moyà, és molt bo per apropar la cultura a la gent que normalment no té l’hàbit de llegir. “El fet de sortir a les festes populars i que hi hagi qui s’interessi per qui són està molt bé perquè així coneixen els autors de la Barceloneta”.

Amb Tomàs Garcés el projecte de tríada literària ha acabat. Tot i això Moyà no tanca la porta a altres capgrossos, “però potser llavors ho faríem amb escriptors vius“.