En David García Llorca, responsable del taller artesà Constructors de Fantasies, fa un mes que treballa per enllestir el nou capgròs de la Barceloneta. Es tracta de Joan Salvat-Papasseit, un poeta reconegut arreu i molt vinculat al barri mariner. De la figura, elaborada en fibra de vidre, en destaca el front ample i el cabell frondós, trets característics de l’escriptor.

La part més complicada per aconseguir fer aquest capgròs, segons comenta l’autor, David García Llorca, ha estat trobar imatges de Salvat-Papasseit: “És molt conegut però alhora és anònim, o sigui, el seu rostre s’ha vist poques vegades. Hem estat documentant-nos a la biblioteca i mirant per la xarxa a veure què trobàvem. Hi havia unes sis imatges, només del rostre i del mateix perfil, i totes en blanc i negre”.

La Barceloneta literària

El capgròs de Salvat-Papasseit és un encàrrec de la Biblioteca Barceloneta-la Fraternitat i forma part d’un projecte més ampli. Si les famílies ho autoritzen, els propers capgrossos seran la poetessa Felícia Fuster i el poeta Tomàs Garcés. La directora de la biblioteca, Maria Josep Fontova, explica que el projecte “vol reivindicar el patrimoni literari d’aquest barri per compartir-lo amb la resta de veïns i, també, amb la resta de Barcelona”.

El capgròs d’en Joan Salvat-Papasseit s’ha presentat als veïns de la Barceloneta aquest diumenge en una cercavila que ha recorregut diferents espais del barri relacionats amb l’escriptor. Finalment s’exposarà a la biblioteca del barri.