La prostitució, un tema per damunt del qual se sol passar de puntetes, és el tema del muntatge que acaba d’estrenar el TNC a la seva Sala Gran. És ‘Prostitución’, obra de teatre documental d’Andrés Lima i Albert Boronat interpretada per Carmen Machi, Nathalie Poza i Carolina Yuste. Les tres van exercir de periodistes entrevistant prostitutes de Madrid i Barcelona: Ana María, Isabela, Lucía, Alexa, Alicia, Lukas i la Sra. Rius, la popular “madamme” barcelonina. D’aquesta manera teníen eines per interpretar-les a escena. “El text de la funció és la veu de les prostitutes entrevistades amb algún afegitó”, explica Lima.

En el procés d’investigació es van tenir en compte diverses classes socials, “des de prostitutes de luxe a estudiants que exerceixen per pagar-se els estudis fins a prostitutes de polígon”, explica Lima. Pel codirector la funció ha d’ajudar a bandejar l’estigmatització. “Volia endur-me el públic de putes. El teatre és posar-se al lloc de l’altre. Què millor que posar-se en el lloc d’una prostituta”.

En clau de revista

Els diversos testimonis aticulen les escenes de l’espectacle, introduïdes per moments musicals, com en una revista. La música la posen, en directe, Laia Vallés i Bru Ferri. “La revista és el gènere que s’ha apropat més al tema”, comenta Lima. El muntatge apel·la a l’espectador plantejant temes com la trata de dones per l’explotació sexual o el debat que pel director és clau: regulació versus abolicionisme.

Carme Portacelli, directora del TNC, ja havia programat l’espectacle a Madrid, quan dirigia el Teatre Español. Al TNC roman en cartell entre el 2 i el 23 de desembre.