(ACN) El Teatre Lliure de Barcelona acollirà en la nova temporada, del desembre del 2020 al març del 2021, l’adaptació teatral de l’únic guió cinematogràfic de Federico García Lorca, ‘Viaje a la Luna’, a càrrec de Marta Pazos; la proposta de dansa i autòmats ‘RRR’, de l’artista Frederic Amat, Cabosanroque i La Veronal, i ‘The Mountain’, una obra de l’Agrupación Señor Serrano.
Segons ha explicat el director de la sala, Juan Carlos Martel, entre les propostes també hi haurà la seva primera obra des que dirigeix el teatre: ‘La malaltia’, un docudrama escènic a partir d”El mal de la joventut’, de Ferdinand Bruckner. “El Lliure persisteix en la defensa de la cultura”, ha assenyalat Martel. La sala, que espera omplir el 50 % d’aforament permès durant els mesos vinents, ha programat aquests espectacles amb una caiguda pressupostària d’1,2 milions d’euros, fet que els ha deixat amb una suma de 7,2 milions d’euros, “un nivell malauradament igual que el 2004”, ha dit.
Una quinzena d’espectacles fins al març
De desembre a març de 2021, una quinzena d’espectacles parlaran de les grans fallades del sistema. La temporada començarà el 23 desembre amb ‘Geologia d’una faula’ d’Éric Deniaud i Aurélien Zouqui. La companyia libanesa Collectif Kahraba presenta un espectacle familiar sobre les faules perses que van inspirar Marie de França i Jean de La Fontaine.
També es podrà veure ‘Turba’, amb dramatúrgia de Nicolas Chevallier i creació de la companyia Mos Maiorum, i el cicle de conferències performatives ‘Khatarsis’.
‘Viaje a la Luna’, amb l’únic guió cinematogràfic de Federico García Lorca (que es va estar amagat fins al 1999), es podrà veure a Gràcia del 3 al 14 de febrer. L’espectacle té la dramatúrgia i direcció Marta Pazos i és un projecte d’ITTeatre. Segons Pazos, es tracta d’obrir el propi procés creatiu, compartir-lo i “què significa ser artista ara”, en una proposta “carregada de simbolisme i erotisme”, en un viatge interior “ple de passadissos i portes” que connecten amb ‘Un chien andalous’.
Muntatges internacionals
Després hi haurà el muntatge internacional ‘Catarina e a beleza de matar fascistas’ sobre la “impunitat de la violència envers les dones”, segons l’ha descrit Juan Carlos Martel. És un projecte de Tiago Rodrigues estrenat aquesta setmana a Lisboa.
També de factoria internacional, el Lliure acollirà a Gràcia, del 17 al 26 de febrer, la ‘Triología del Pacífico’, integrada per ‘Tierras del Sud’, ‘Teatro Amazonas’ i ‘Extraños mares arden’, de l’autora i directora Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández.
Debut de Martel
Amb idea i direcció de Juan Carlos Martel, ‘La malaltia’ es podrà veure del 5 de març a l’11 d’abril a Montjuïc. Ha explicat que l’espectacle serà el primer projecte que liderarà des que és director de la sala, que “neix de la necessitat de tancar una trilogia social”. A partir d’un text clàssic, la peça genera un material documental per visibilitzar aspectes que es tendeixen a amagar, com la prostitució, el suïcidi i l’asfíxia a la joventut.
Dansa i “performance”
En el marc de la Quinzena metropolitana de Dansa, Frederic Amat, Cabosanroque i La Veronal duran a Gràcia, del 12 al 14 de març, la proposta de dansa ‘RRR’. D’altra banda, L’Agrupación Señor Serrano durà a Montjuïc ‘The Mountain’ del 17 al 21 de març.
La sala també acollirà altres espectacles com ‘Criaturas del desorden –ficciones botánicas–’, d’Elena Córdoba, i l’esclat reivinicatiu de la Barcelona dels anys vuitanta amb ‘José y la Barcelona disidente (work in progress)’, amb autoria de La Línea i direcció d’Úrsula Tenoriocia.
Lliure digital
Martel ha destacat que durant la segona onada han registrat un “consum destacable” dels seus serveis en línia, que ha arribat al miler d’usuaris sense voler substituir el presencialisme. Per això, es continuarà apostant en la digitalització del teatre, i s’obre una nova manera de gestionar la rebuda de projectes.