Des que Sir Arthur Conan Doyle va crear el personatge de Sherlock Holmes a la dècada dels 80 del segle XIX, el personatge ha atrapat milers de seguidors a tot el món. Un d’ells, Joan Proubasta, fa 25 anys va ser un dels impulsors de Círculo Holmes, i el va presidir fins fa vuit anys.
Una col·lecció excepcional
Hi ha uns 300 cercles al món. El de Barcelona va néixer el 1994 i té socis de tot Espanya. Es dediquen a fer estudis, tant del ‘Cànon holmesià’ (els relats originals) com dels pastitxos (recreacions i versions on apareix el personatge), i editen un butlletí trimestral de 52 pàgines.
Joan Proubasta va cedir la seva col·lecció a la Biblioteca Pública Arús, situada al passeig de Sant Joan, 26. A la secció dedicada a Holmes hi ha edicions en 68 idiomes, jocs i objectes de tota mena.
Sherlock Holmes era maçó?
Holmes no ha deixat de fascinar des que Sir Arthur Conan Doyle el va crear al segle XIX. Un dels motius és el misteri al voltant del personatge, ja que Conan Doyle era membre de la Gran Lògia Unida d’Anglaterra i també pertanyia al moviment espiritista, i s’ha especulat que Holmes també podria ser-ho. Aquesta condició és la que explica la presència de la col·lecció Proubasta a la Biblioteca Pública Arús, perquè està especialitzada en temes obrers, socials, anarquisme i també maçoneria i espiritisme.
El Círculo Holmes i la biblioteca
Tot va començar amb la trobada internacional del Círculo Holmes que es va fer l’any 2010 a la biblioteca, quan Joan Proubasta era president del Círculo Holmes. Al cap de poc temps hi va dipositar la col·lecció. Està exposada al tercer pis de la biblioteca i es manté oberta, ja que s’hi van incorporant peces. Des de fa un any es pot visitar a través del programa Cases singulars.
El club es dedica a completar tot el que l’autor va deixar a l’aire sobre el personatge de Sherlock Holmes, des del tipus de tabac que fumava a on estava situat l’apartament de Baker Street o quantes vegades es va casar el doctor Watson. Investiguen i fan els seus propis escrits sobre la matèria.