(ACN) La Cambra del Llibre estudia amb l’Ajuntament i la Generalitat la celebració de Sant Jordi en “espais emblemàtics” de Barcelona i a l’aire lliure. Segons ha explicat a l’ACN el president de la cambra, Patrici Tixis, la pandèmia planteja “dues o tres situacions” que, a mesura que s’acosti la jornada i en funció de com estigui la incidència, es decidirà.
Un escenari de mínims serà que cada llibreria pugui treure una taula davant el seu local i celebrar-ho al carrer, i una altra possibilitat és fer-ho en “cinc o sis espais emblemàtics” de la ciutat on poder ubicar signatures i parades de llibreries. El tercer escenari, l’ideal per al sector, seria poder tancar el passeig de Gràcia. També, s’estudia una nit de les llibreries al juliol.
Per al segon escenari, el més plausible, caldrà buscar llocs com el Palau Robert, el Mercat de Sant Antoni o el passeig de Sant Joan. Es vol que siguin a l’aire lliure, amb instal·lacions més o menys acotades i en zones de l’Eixample que tinguin una entrada i sortida, però no equipaments. El sector treballa perquè aquest Sant Jordi sigui “com passejar pel carrer, però situat en alguns llocs que més o menys tinguin un espai acotat”.
Tixis ha assumit que Sant Jordi no podrà ser el de sempre, de manera que el sector busca reinventar-se i, sobretot, una celebració que sigui millor que la de l’any passat. Assegura que estan treballant “amb l’Ajuntament i la Generalitat un escenari al més natural possible que permeti fer les màximes coses possibles”.
Tres setmanes després de Setmana Santa
La festa, que cau enguany tres setmanes després de la Setmana Santa, no planteja un problema al sector davant del risc que es produeixi un efecte com el del pont del desembre. “Hi ha tres setmanes al mig”, ha destacat Tixis, que considera que hi haurà més gent vacunada aleshores. Per ell, seria diferent si caigués la setmana següent, però aquesta data els deixa “un marge”. De tota manera, ha remarcat que el sector “farà el que s’hagi de fer” segons la realitat sanitària del moment per la pandèmia del coronavirus.
D’altra banda, la celebració enguany cau en divendres, de manera que podrà tenir un efecte d’allargar-se amb actes el dissabte o els dies previs, com era habitual abans de la pandèmia. Tixis ha dit sentir-se optimista respecte a la seva celebració precisament pel fet de caure en divendres i la possibilitat que passi “com al juliol”, tot propiciant que sigui un moment en el qual la gent celebri que pot tornar a sortir a comprar llibres.
Nit de les llibreries al juliol
D’altra banda, des de la Cambra treballen en una nit de les llibreries al mes de juliol. Tixis ha dit que l’experiència del 23 de juliol va ser “molt bona”, i ara creuen que estaria molt bé poder consolidar una tarda o nit de les llibreries abans de les vacances d’agost. Aquesta festa s’ha començat a treballar amb el Govern i l’Ajuntament. Assenyala que “seria una bona fórmula abans de marxar de vacances celebrar-ho una mica amb llibres”.
La festa no té nom encara, però es planteja en una celebració similar a La Nit dels Museus, en “una cosa semblant, però amb llibreries”. També els agradaria que inclogués activitats a les llibreries.
Pel que fa al Saló del Còmic, previst abans de l’estiu, han de veure com se celebra, que no podrà ser presencial amb les magnituds de sempre. Tixis ha dit que esperen “que al segon semestre la situació es consolidi” i que es puguin celebrar amb normalitat La Setmana del Llibre en Català i el Saló del Manga.