A la porta de la Sala Muntaner hi penja un cartell que informa que tornaran després de les vacances, el 20 de setembre, però tot apunta que l’emblemàtic teatre de Sant Antoni, de moment, no aixecarà el teló. Segons fonts de la conselleria de Cultura consultades per l’ACN, els responsables de l’equipament ja van avisar el mes de maig que l’empresa no era viable i que deixarien d’oferir programació. Un dels motius dels problemes econòmics podria ser la pujada de l’IVA al 21 %.
La presidenta de l’associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), Bet Orfila, afirma: “ADETCA ho sabia. Entén i respecta la decisió, però lamenta perdre una sala. Fa temps que lluitaven per trobar continuïtat al projecte. ADETCA estava fent seguiment. Finalment no ha estat possible”.
Els artistes s’avancen al comunicat oficial
Alguns dels artistes que havien d’actuar a la Sala Muntaner han corroborat la informació. El mentalista Luis Pardo havia de pujar a l’escenari de la Muntaner per presentar l’obra ‘Secretos’ a partir del 20 de setembre, però ha anunciat a través d’Instagram que està buscant un altre teatre. Explica que quan faltaven menys de dues setmanes per estrenar, els responsables de la sala el van avisar que no podria fer temporada pel “tancament imminent” de l’espai.
Directors, dramaturgs, intèrprets, companyies i altres sales de teatre han lamentat la notícia. Molts ho han fet a través de Twitter.
Una abraçada a tot l’equip. I molts ànims de cara al seu nou futur professional. https://t.co/UTwdn3tGOl
— Jordi Casanovas (@Jordi_Casanovas) September 22, 2018
I Barcelona necessita sales de 150-200 espectadors. Que tanqui la @SalaMuntaner és una molt mala notícia.
— marta buchaca (@martabuchaca) 23 de setembre de 2018
Molta pena…
El Teatre d'aquest país no es pot permetre la pèrdua d'una sala com aquesta…
No entenc que es traspassi.
La Muntaner no hauria de tancar! https://t.co/etb2nA1z5d— Miquel Sitjar (@miquelsitjar) September 23, 2018
La desaparició de la #SalaMuntaner és una llastimosa notícia pel teatre d’aquest pais. M’acaben de demanar unes declaracions per Catalunya ràdio. Jo hi vaig actuar fa escassos 5 mesos i per tant malauradament… https://t.co/VFIYVZOStr
— Àngels Bassas (@angelsbassas) September 23, 2018
Amb el tancament de la @SalaMuntaner i els debats que estem tenint aquests mesos, la @diba @CulturaDIBA té una oportunitat d’OR d’obrir aquest espai de la ciutat a tenir una programació estable.
En aquest moment gairebé re”fundacional” cal posar TOT sobre la taula.— Enric Cambray 🎗 (@enriccambray) 23 de setembre de 2018
Quina pena que tanqui una de les sales més emblemàtiques de Barcelona…No ho hauríem de permetre…Sempre us estarem agraïts @SalaMuntaner https://t.co/34ikSxg7xI
— Sala Versus Glòries (@salaversus_gl) September 23, 2018
La temporada teatral no podia començar de pitjor manera.
Una forta abraçada a tots els companys i companyes de la @salamuntaner https://t.co/Of5oKwcSWy— Teatre de Guerrilla (@TdGuerrilla) 23 de setembre de 2018
No és l’únic equipament cultural que deixa d’oferir programació aquest any. Per exemple, El teatre museu El Rei de la Magia va tancar el març i aquest estiu també va cessar l’activitat, per sorpresa, el cinema Aribau Club.
La Sala Muntaner, 22 anys de teatre
La Sala Muntaner va començar la seva activitat a la ciutat l’any 1996. Des d’aleshores i fins al 2005 va oferir una programació continuada i estable, amb la qual el teatre va voler consolidar-se com a sala alternativa. L’activitat va quedar aturada per obres de remodelació de la sala. La reinauguració es va fer l’octubre del 2006.
Fins ara, la sala ha apostat per obres de qualitat que tinguin el compromís, la progressió i la modernitat com a base del guió. S’han estrenat uns 20 espectacles per temporada. Alguns títols destacats que han passat per l’escenari de la Muntaner són ‘Mala broma’, de Jordi Casanovas i ‘Vania’ d’Àlex Rigola.
Abans d’acollir obres de teatre, l’actual espai de la Sala Muntaner tenia un altre nom. Se la coneixia com a Sala Emporium, un espai de balls, festes i discoteques. La seva activitat es va allargar durant bona part del segle XX.