Un nou mural del grafiter Roc Blackblock posarà punt final a la reforma de la plaça del Poble Gitano, a la Vila de Gràcia, i vol solucionar el problema de grafits i pintades de la façana de la residència per a gent gran, que és on es fa la intervenció artística. Es tracta d’un encàrrec conjunt d’Ajuntament i Generalitat.

De moment s’ha acabat la primera part de la intervenció artística, on es poden veure un nen i una nena dels anys 50, amb la típica bata, mitjons i sabates de l’època. Els acompanyarà una frase de William Shakespeare: “El passat és un pròleg”.

El mural forma part del projecte Murs de Bitàcola de Blackblock, que vol recuperar la memòria històrica dels barris i pren com a referent les fotografies de Jacques Léonard, amb important vinculació amb el poble gitano. Emmarcat en aquest projecte, el grafiter l’any 2020 ja va pintar la façana de Kasa la Muntanya.

La segona intervenció, una castanyera de Josep Barrillon

El mural s’ha de completar ara amb una altra pintada de l’artista urbà, a una altra de les façanes de l’edifici de la residència que també dona a la plaça. Es tracta d’una obra basada en una imatge cedida pel Taller d’Història de Gràcia, del fons fotogràfic del gracienc Josep Barrillon, d’una castanyera.

Una solució a les façanes vandalitzades

Els veïns estan satisfets amb el mural, sobretot perquè la façana on s’ha intervingut estava en molt mal estat, plena de pintades i grafits. Tot i això, alguns usuaris implicats en la remodelació de la plaça —de la qual s’ha acabat ara la segona fase amb la creació de rampes— afirmen que s’han sentit exclosos i que desconeixien el projecte.

Ara tothom espera que ningú no vandalitzi el nou mural. “És un goig, així sí, que es pintin les parets del voltant de la plaça amb una imatges com aquesta”, diu un dels veïns i usuari de la plaça, però afegeix: “Només em sabrà greu si ara fan malbé aquesta obra d’art”.