No semblava gaire assenyat encarregar un clàssic del Segle d’Or a una companyia de pallassos. Però això és el que va fer Lluís Homar, amb Rhum & Cia, que, al seu torn, van pensar en Juan Mayorga (autor d”Ultimas palabras de Copito de nieve’ o ‘El chico de la última fila’, entre moltes altres obres) per fer-ne l’adaptació. De fet, va ser Mayorga qui va acabar escollint el clàssic: ‘El diablo cojuelo’, de Luis Vélez de Guevara.

Segons Joan Arqué, actor de Rhum & Cia, “el Juan Mayorga ens ha seguit i coneix molt bé el nostre registre. Molt text de l’adaptació que pot semblar de Rhum & Cia és d’ell. Amb la directora Ester Nadal, Mayorga i Rhum & Cia proposen un joc metateatral, en què uns còmics intenten muntar ‘El diablo cojuelo’. Al llarg del muntatge els intèrprets entren i surten del clàssic de Vélez de Guevara.

Sàtira sobre la societat de l’època

‘El diablo cojuelo’ és una obra en prosa satírica escrita el 1641, amb un argument que, de fet, ja és força esbojarrat: un estudiant treu el diable d’una ampolleta on ha estat confinat per un mag. En agraïment, el diable el durà pels aires aixecant els sostres de diverses cases per descobrir tot allò que amaga el Madrid del segle XVII. Un escrit que volia ser també moralitzant traient a la llum els draps bruts de diferents estaments i convencions.

A més de Joan Arqué, actuen Roger Julià; Xavi Lozano, que lidera les parts musicals de l’espectacle, que són marca de la casa, Jordi Martínez, que fa del diable en el clàssic, Mauro Paganini i Piero Steiner. Emmarcat en el Grec, ‘El diablo cojuelo’ és una coproducció de la Companyia Nacional de Teatre Clàssic i Velvet Events. Es va estrenar a València al gener i ha fet 46 funcions al Teatro de la Comedia madrileny, a més de visitar el Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Almagro. Fa funcions al Teatre Condal entre el 19 de juliol i el 7 d’agost.